Huis van Alijn
Volledig scherm
PREMIUM
© Huis van Alijn

Zo ging het er in de sixties aan toe: een kameel op de speelplaats, Milleke Melleke Mol en toch niet zo vrije liefde

De golden sixties spreken tot de verbeelding. Maar hoe ging het er in die tijd nu echt aan toe in ons land? Historicus Korneel De Rynck beschrijft het in een boek dat de voorbije maanden al bijna 10.000 keer over de toonbank ging. Van spaghetti die aan de bomen groeit, over autofabrieken die de economie in Vlaanderen boosten tot de komst van de allereerste supermarkt. “Ik weiger met een winkelkarretje rond te lopen. Dat is niets voor mannen!”

33 reacties

 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  TV : Rawhide, Bonanza, Mannix, EN De kinderen van de Zoutkreek met Yelle en Bootsman en 'witte wa ?'; Thuis: dikke macaroni. In 't Atheneum van Schoten: barakken met een kolenstoof vanachter. Ik zal nooit de geur vergeten van de schoolbibliotheek in zo'n barak die 's avonds open was. De kolenstoof, de boeken en de sigaar van de bibliothekaris. Die combinatie alleen deed me boeken lezen. Maar het was ook de badkuip en boven op de overloop een roze pispotteke, dat ik nog altijd heb.
 • Lisette Theunis

  2 maanden geleden
  Het was een tijd dat huisalarmen niet bestonden. Men ging dikwijls slapen zonder de deur op slot te doen. De kinderen uit de geburen kwamen toen gezelschapsspelletjes spelen. En soms bleef er wel eens iemand eten. Men at hetgeen op tafel kwam. De kleding werd hersteld en doorgegeven. In de winter stond er in de klas een kachel te branden die iemand kwam bijvullen. Men plaagde elkaar wel eens, maar dat duurde maar enkele minuten. Het pesten wat we vandaag kennen was toen ondenkbaar..
 • Martin Meuris

  2 maanden geleden
  Werkeloosheid van 2,1% in de sixties? Er waren toen anders wel weinig vrouwen die gingen werken en nog minder die werk zochten, dus die vergelijking trekt op niets. Toen kon een gezin nog leven met één inkomen en zelfs nog een huis bouwen. Nu moet elke vrouw gaan werken. Dat van de vrije sex in '68 was een sprookje of alleszins enkel voor een zeer beperkt clubje want de mensen waren nog gelovig en preuts. Het was wel leuk dat er veel beatnamiddagen en feesten in tenten waren en dancings.
 • Quirynen Roger

  2 maanden geleden
  Ik heb hier ook nog zo een foto liggen. Toffe herinneren mooie tijden.
 • Jean-Pierre de Keirsmaeker

  2 maanden geleden
  Zo'n foto met de Soubry kameel heb ik ook nog ergens liggen, was lp de RMS school in Beveren- Waas. Ja toen was er de tv, die hadden wij thuis niet maar gingen kijken bij de buren naar Nonkel Bob, Zeppos en verder gewoon lekker buiten heel de dag , bijna geen verkeer , kon je nog op de openbare weg spelen.
 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.