Ziekteverzuim vorig jaar gestegen: meer dan 6 procent van werkdagen gaat verloren door ziekte
Het ziekteverzuim in België is vorig jaar gestegen. Meer dan 6 procent van alle werkdagen ging verloren doordat werknemers gedurende korte of middellange tijd - tot een jaar - ziek waren, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx.
Met 6,13 procent ligt het absenteïsme hoger dan in 2020 (toen 5,69 procent van de werkdagen verloren ging) en 2019 (5,33 procent). "Zowel voor kort verzuim (korter dan een maand) als voor middellang verzuim (tussen een maand en een jaar) zitten we hoger dan in 2019, het laatste 'normale' jaar voor de coronacrisis", zegt SD Worx. Door kort verzuim ging vorig jaar 2,89 procent van de werkdagen verloren en door middellang verzuim nog eens 3,24 procent.
Ruim 56 procent van de werknemers was in 2021 minstens een dag afwezig wegens korte ziekte. "Dit betekent ook dat 43,5 procent van de werknemers geen enkele dag afwezig is geweest, ondanks de coronacrisis", aldus SD Worx. Het aandeel middellang afwezigen bedroeg 12,8 procent.
Het absenteïsme ligt het hoogst in sectoren met veel arbeiders, zoals de schoonmaak- of dienstenchequebedrijven, de kleinhandel in voeding, warenhuizen en de productie van etenswaren.
Op regionaal niveau was het absenteïsme het hoogst in Henegouwen (8,4 procent van de werkdagen) en Limburg (7,7 procent). De laagste percentages komen uit Vlaams-Brabant (5,1 procent) en Waals-Brabant (5,3 procent). Ook Brussel scoort in de betere helft met 5,6 procent.
Sinds Covid-19 blijven meer werknemers met griepsymptomen thuis. Het zet bedrijven onder druk, zeker de organisaties die niet kunnen terugvallen op thuiswerk.
"Het absenteïsme is verder gestegen, maar niet geëxplodeerd", stelt Kim Van Houtven, senior hr-consultant bij SD Worx. "Sinds Covid-19 blijven meer werknemers met griepsymptomen thuis. Het zet bedrijven onder druk, zeker de organisaties die niet kunnen terugvallen op thuiswerk. Voeg daarbij de extra quarantainedagen en de werkgevers staan voor de uitdaging om op tijd intern of extern vervangers te vinden om de productie of de dienstverlening op peil te houden."
De cijfers komen uit de Employment Tracker, waarmee SD Worx elke maand de salarisgegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Jongeman die dood aangetroffen werd onder brug slachtoffer van verkeersongeval
De jongeman van rond de twintig jaar die in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 mei dood aangetroffen werd onder een brug in Louvain-la-Neuve, kwam mogelijk om het leven bij een verkeersongeval. Dat heeft de onderzoeksrechter vandaag gemeld. Het ging om een verdacht overlijden. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
-
Vierde coronagolf zorgde voor daling welzijn, meer werkverlet en nood aan mentale zorg bij jeugd
De vierde golf van de coronapandemie had de grootste negatieve impact op het welzijn van studenten, mensen uit de cultuur- en evenementensector, leerkrachten en zorgverleners. Vooral jongeren blijken het moeilijk te hebben. De vraag om mentale gezondheidszorg neemt bij hen dan ook toe. De huidige golf veroorzaakt ook meer ziekteverzuim. Dat zorgt voor extra werkdruk bij de overblijvende medewerkers, waardoor het aantal gevallen van burn-out lijkt toe te nemen. Dat meldt het Coronacommissariaat. -
PREMIUM175
Nergens wordt loon meer belast: België meer dan ooit aan top van 38 OESO-landen
Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) daarover gisteren publiceerde. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Doe jij graag een praatje bij het afrekenen? Jumbo start met eerste 'kletskassa' in België
De Nederlandse supermarktketen Jumbo opent in het Antwerpse Balen een nieuwe supermarkt. Wie graag een praatje doet, kan er terecht bij een ‘kletskassa’.