Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Ziekteverzuim bij Belgische werknemers is toegenomen

Het ziekteverzuim in België is de voorbije twee jaar toegenomen. Het korte ziekteverzuim (minder dan 30 dagen) steeg vooral tijdens de eerste coronagolven. Het langdurig ziekteverzuim (meer dan 30 dagen) blijft stijgen. Dat meldt HR-bedrijf Attentia.

  1. HET DEBAT. Is de strengere aanpak van langdurig zieken een goede zaak? Dit is jullie mening

    HET DEBAT. Is de strengere aanpak van langdurig zieken een goede zaak? Dit is jullie mening

    Wie langdurig ziek is, zal binnenkort iets strenger worden aangepakt. Na tien weken wordt men uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen in het kader van de herintegratie. Wie weigert mee te werken, dreigt 2,5 procent van zijn ziekte-uitkering te verliezen. Daarnaast kunnen werkgevers eveneens gesanctioneerd worden als er veel langdurig zieken zijn binnen het bedrijf. Is het een goede zaak dat langdurig zieken strenger worden aangepakt? Eerder vandaag lieten we enkele experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt.
  2. Groen pleit voor ‘fit note’ voor langdurig zieken

    Groen pleit voor ‘fit note’ voor langdurig zieken

    In het debat om meer mensen aan het werk te krijgen, pleit de partij Groen zaterdag voor een zogenaamde ‘Fit note’, waarop de arts noteert wat langdurig zieken nog wél kunnen doen op de werkvloer. “Vele mensen met een langdurige aandoening worden aan de kant geschoven terwijl ze zelf aangepast werk willen doen”, klinkt het. Groen beklemtoont wel dat zo een ‘Fit note’ alleen kan als het ziektebriefje voor mensen die niet lang afwezig zijn, wordt afgeschaft.