BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Ziekenhuizen bereiden zich voor op worstcasescenario: “Alle mogelijkheden zijn zo goed als uitgeput”

De zorgsector is, in overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), in de weer met het opstellen van een noodplan met verschillende fases. Op die manier hoopt men toch enigszins voorbereid de omikrongolf in de ziekenhuizen tegemoet te zien. 

 1. 125.000 besmettingen per dag: kunnen we dat aan? “Samenleving dreigt 2 tot 4 weken stil te vallen”
  PREMIUM

  125.000 besmettin­gen per dag: kunnen we dat aan? “Samenle­ving dreigt 2 tot 4 weken stil te vallen”

  Het was een cijfer om van achterover te vallen in de slides van Steven Van Gucht. Half januari kunnen in het slechtste scenario tot 125.000 mensen per dag positief testen. “Op basis van wat ik zie in Groot-Brittannië, moeten we ons echt wel voorbereiden op de meest negatieve scenario’s”, waarschuwt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Hij roept op om continuïteitsplannen op te stellen om de samenleving zoveel mogelijk draaiende te houden.
 2. Bewoner springt van eerste verdieping uit brandend huis, buren kunnen tweede bewoner redden via dak: “Pure adrenaline om hen te helpen”
  PREMIUM
  Grembergen

  Bewoner springt van eerste verdieping uit brandend huis, buren kunnen tweede bewoner redden via dak: “Pure adrenaline om hen te helpen”

  De zware brand in de Groeneweg in Grembergen heeft bij de buren een diepe indruk nagelaten. Een Slovaaks gezin dat nu ongeveer een jaar in de woning verbleef, kon ternauwernood ontsnappen aan een zware uitslaande brand, mede dankzij de hulp van de buren. Een bewoner sprong vanop de eerste verdieping naar beneden, een andere werd door de buren via het dak aan de achterkant van het huis geholpen. “Het gezin was echt enorm in paniek", vertellen Nico De Meester en Natacha Bogaert, de redders in nood.
 3. “Geen nieuwe variant, maar de combinatie van griep en Covid-19”: hoe gevaarlijk is ‘flurona’?
  PREMIUM

  “Geen nieuwe variant, maar de combinatie van griep en Co­vid-19”: hoe gevaarlijk is ‘flurona’?

  “Double trouble” zucht de Britse krant ‘The Sun’ naar aanleiding van de eerste patiënten in Europa die zowel griep als corona hebben: flu + corona = flurona. “Zo’n vaart loopt het niet”, sust prof. Marc Van Ranst, die we het hemd van het lijf vroegen. Wordt flurona een groot probleem? En wat kan en moet ertegen ondernomen worden? Kan een griepvaccin helpen en kan je er nog een bemachtigen?
 4. Coronabesmettingen stijgen pijlsnel in Zuid-West-Vlaanderen: “Nagaan om zelftests ook voor kwetsbaren betaalbaar te maken”
  PREMIUM
  Kortrijk/Zuid-West-Vlaanderen

  Coronabe­smet­tin­gen stijgen pijlsnel in Zuid-West-Vlaanderen: “Nagaan om zelftests ook voor kwetsbaren betaalbaar te maken”

  Het aantal positieve testen schiet sinds begin deze week ook in Zuid-West-Vlaanderen met een ruk omhoog, wellicht te verklaren door het effect van de feestdagen en de opmars van de omikronvariant. Zo is in Kortrijk alleen al het aantal coronabesmettingen meer dan verdubbeld. “Voor wie zich niet goed voelt, blijft de belangrijkste boodschap: contacteer eerst uw huisarts”, zegt voorzitter Alexander Seurinck van de huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen.