Ziekenhuizen bereiden zich voor op worstcasescenario: “Alle mogelijkheden zijn zo goed als uitgeput”
De zorgsector is, in overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), in de weer met het opstellen van een noodplan met verschillende fases. Op die manier hoopt men toch enigszins voorbereid de omikrongolf in de ziekenhuizen tegemoet te zien.
Margot Cloet, de topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, roept alvast op om geen tijd te verliezen. "De piek in de ziekenhuisopnames wordt binnen de twee weken verwacht, dus dan moeten we volgende week al stevig beginnen afschalen." Op die manier zouden bepaalde zorgen opnieuw uitgesteld kunnen worden. Intussen werkt de regering samen met de sociale partners ook aan continuïteitsplannen.
Viroloog Steven Van Gucht kondigde gisteren, na afloop van het Overlegcomité, aan dat gezondheidsinstituut Sciensano tegen eind januari een piek in het aantal ziekenhuisopnames verwacht van 400 tot 1.300 per dag. In het ergste scenario zouden de ziekenhuizen dan al snel in de problemen komen, want momenteel zijn er maar zo'n 7.000 bedden beschikbaar, stelt Cloet.
In dat scenario zouden de ziekenhuizen, net als tijdens de eerste golf, grotendeels op slot gaan en zou er zelfs getrieerd moeten worden wie nog behandeld zou worden. Daarom herhaalt Cloet haar oproep voor een politiek richtlijnenkader dat bovendien ook heel duidelijk naar de bevolking gecommuniceerd moet worden. "Op die manier is er een eenduidige manier waarop beslissingen genomen worden, al blijft het finaal de arts die aansprakelijk blijft", aldus Cloet.
Het is ook niet zo dat er nog vrachtwagens met personeel kunnen worden ingereden, want alle mogelijkheden zijn zo goed als uitgeput.
Weinig rek op personeelsbestand
Veel rek zit er sowieso al niet meer op het personeelsbestand, want de ziekenhuizen worden nu al geconfronteerd met een grote uitval. “Bovendien is het ook niet zo dat er nog vrachtwagens met personeel kunnen worden ingereden, want alle mogelijkheden zijn zo goed als uitgeput", benadrukt Cloet.
Volgens de topvrouw van Zorgnet-Icuro valt er dan ook geen tijd te verliezen. Het noodplan zou er dan ook al voor het volgende Overlegcomité moeten komen, al hoopt Cloet dat het worstcasescenario finaal geen realiteit zal worden.
Continuïteitsplannen
Premier Alexander De Croo (Open Vld) kijkt intussen samen met onder meer de ministers van Werk, Volksgezondheid, Zelfstandigen en Binnenlandse Zaken naar de 'business continuity'. Ook de werkgevers en het Nationaal Crisiscentrum zitten rond de tafel. Die gesprekken gaan de komende dagen verder.
Samen willen ze onder meer zorgen voor een goede monitoring van afwezigheden en het updaten van de continuïteitsplannen waar de bedrijven al aan werken.
Het is de bedoeling dat ook de Groep van Tien zich samen met de regering eerstdaags over de problematiek buigt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
PREMIUM
ONZE OPINIE. Als zelftesten plots meer belang krijgen in deze vijfde golf, dan is de kostprijs een drempel
“Er zat evenveel nieuws in het Overlegcomité als dat Sinterklaas zegt dat er stoute kindjes zijn”, aldus Marc Van Ranst. Over een aantal zaken was overleg nochtans op z'n plaats geweest in dat comité. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
-
PREMIUM
125.000 besmettingen per dag: kunnen we dat aan? “Samenleving dreigt 2 tot 4 weken stil te vallen”
Het was een cijfer om van achterover te vallen in de slides van Steven Van Gucht. Half januari kunnen in het slechtste scenario tot 125.000 mensen per dag positief testen. “Op basis van wat ik zie in Groot-Brittannië, moeten we ons echt wel voorbereiden op de meest negatieve scenario’s”, waarschuwt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Hij roept op om continuïteitsplannen op te stellen om de samenleving zoveel mogelijk draaiende te houden. -
PREMIUMGrembergen
Bewoner springt van eerste verdieping uit brandend huis, buren kunnen tweede bewoner redden via dak: “Pure adrenaline om hen te helpen”
De zware brand in de Groeneweg in Grembergen heeft bij de buren een diepe indruk nagelaten. Een Slovaaks gezin dat nu ongeveer een jaar in de woning verbleef, kon ternauwernood ontsnappen aan een zware uitslaande brand, mede dankzij de hulp van de buren. Een bewoner sprong vanop de eerste verdieping naar beneden, een andere werd door de buren via het dak aan de achterkant van het huis geholpen. “Het gezin was echt enorm in paniek", vertellen Nico De Meester en Natacha Bogaert, de redders in nood. -
PREMIUM
“Geen nieuwe variant, maar de combinatie van griep en Covid-19”: hoe gevaarlijk is ‘flurona’?
“Double trouble” zucht de Britse krant ‘The Sun’ naar aanleiding van de eerste patiënten in Europa die zowel griep als corona hebben: flu + corona = flurona. “Zo’n vaart loopt het niet”, sust prof. Marc Van Ranst, die we het hemd van het lijf vroegen. Wordt flurona een groot probleem? En wat kan en moet ertegen ondernomen worden? Kan een griepvaccin helpen en kan je er nog een bemachtigen? -
PREMIUMKortrijk/Zuid-West-Vlaanderen
Coronabesmettingen stijgen pijlsnel in Zuid-West-Vlaanderen: “Nagaan om zelftests ook voor kwetsbaren betaalbaar te maken”
Het aantal positieve testen schiet sinds begin deze week ook in Zuid-West-Vlaanderen met een ruk omhoog, wellicht te verklaren door het effect van de feestdagen en de opmars van de omikronvariant. Zo is in Kortrijk alleen al het aantal coronabesmettingen meer dan verdubbeld. “Voor wie zich niet goed voelt, blijft de belangrijkste boodschap: contacteer eerst uw huisarts”, zegt voorzitter Alexander Seurinck van de huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen.