thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Zeven op de tien Vlaamse jongeren hebben last van oorsuizingen

Maar liefst 68,5 procent van de Vlamingen tussen de 18 en 30 jaar heeft al last gehad van gefluit, gesuis, getuut of gezoem in de oren. Bij één op de twintig is die zogenaamde tinnitus zelfs chronisch. Dat is vooral het gevolg van luide muziek in clubs of tijdens concerten, schrijven de kranten Mediahuis op gezag van een studie van de Universiteit Gent bij 517 jongeren tussen 18 en 30 jaar.

 1. Strengere geluidsnormen voor muziek in Brussels gewest

  Strengere geluidsnor­men voor muziek in Brussels gewest

  Vanaf 2018 gelden in het Brussels gewest strengere geluidsnormen voor muziek. Er komen drie catergorieën van geluidsniveau: een maximaal niveau van 95 dB(A) zonder voorwaarden; een maximaal geluidsniveau van 95 dB(A) voor bijvoorbeeld dancings en muziekcafés waarbij de geluidniveaus na middernacht moeten bijgehouden worden; en een maximaal geluidsniveau van 100 dB(A) voor concerten waarbij onder meer oordopjes ter beschikking gesteld moeten worden. Voor de laatste twee niveaus moet ook het geluidsniveau in real time geafficheerd worden.
 2. Huisarts Marc Thienpont klopte zestien uur per dag, zijn dochter Alexandra nog twaalf: “En toch is het leven van een dokter jachtiger geworden”
  PREMIUM

  Huisarts Marc Thienpont klopte zestien uur per dag, zijn dochter Alexandra nog twaalf: “En toch is het leven van een dokter jachtiger geworden”

  Twee op drie Vlaamse gemeenten heeft te weinig huisartsen. Eén van de redenen daarvoor is dat dokters geen dagen van zestien uur meer kloppen. Marc Thienpont (88) uit Kortenberg deed dat wel, hij deed het zelfs zeven dagen op zeven, en bleef werken tot zijn 86ste. Zijn dochter Alexandra (49) houdt het op twaalf uur en neemt vrij op zondag. “Op vakantie gingen we één keer om de vijf jaar. Zo wilde ik het niet doen. Ik heb mijn papa nooit echt gemist, maar ik wilde zelf mijn gezin niet missen.”