Een man protesteert in Brussel voor het opheffen van de patenten op coronavaccins en -behandelingen. "Gezondheid is een mensenrecht", staat op zijn bordje te lezen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een man protesteert in Brussel voor het opheffen van de patenten op coronavaccins en -behandelingen. "Gezondheid is een mensenrecht", staat op zijn bordje te lezen. © Photo News

Zes vragen over patenten, nu de roep steeds luider klinkt: "Schrap ze voor coronavaccins”

Schrap zo snel mogelijk de patenten op coronavaccins. Die opmerkelijke boodschap weerklinkt op internationaal niveau steeds luider en wint ook in België aan gehoor. Van Anderlecht-voorzitter Marc Coucke tot voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en oud-premier Yves Leterme (CD&V): allemaal pleiten ze voor een opheffing. Maar wat houdt een patent alweer precies in? Wie beslist over een stopzetting? En bestaat de kans dat het ook effectief gebeurt? 

 1. Van “medisch geheim” via “inschattingsfout” tot “ontzettend veel spijt”: de bocht van burgemeester Veerle Heeren
  Sint-Truiden
  185

  Van “medisch geheim” via “inschat­tings­fout” tot “ontzettend veel spijt”: de bocht van burgemees­ter Veerle Heeren

  Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden heeft na de heisa over haar vroegtijdige vaccinatie een week achter de rug die ze allicht zo snel mogelijk wil vergeten. Wat vorige week begon met “medisch beroepsgeheim”, leidde een paar dagen later tot het erkennen van “een inschattingsfout” en eindigde maandagavond met “ontzettend veel spijt.” In de extra online gemeenteraad behield ze het vertrouwen van haar partij (CD&V) en coalitiepartners Open Vld en N-VA. Na afloop kondigde ze alsnog aan tijdelijk een stap opzij te zetten. Een terugblik.
 2. LIVE. Nog altijd te weinig testen bij teruggekeerde reizigers - Indiase variant in 44 landen vastgesteld
  Play
  15

  LIVE. Nog altijd te weinig testen bij terugge­keer­de reizigers - Indiase variant in 44 landen vastge­steld

  Het Overlegcomité heeft gisteren beslist over het ‘Zomerplan’, het stappenplan met mogelijke versoepelingen voor de komende maanden. De versoepelingen zijn alleen mogelijk als de vaccinatie- en coronacijfers dat toelaten, onderstreept premier Alexander De Croo. Experts vrezen dat te veel maatregelen te snel worden gelost. “We gaan met weinig handrem naar de zomer toe”, waarschuwt infectiologe Erika Vlieghe. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
 1. Oostenrijkse acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen
  Play

  Oostenrijk­se acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen

 2. Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije
  Play

  Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije