Zes op de tien wil geen zone 30 in steden en nog altijd rijdt 30 procent te snel (al wil men wel meer controles)
Een derde van de Belgen lapt de snelheidslimieten weleens aan zijn laars. Dat zeggen ze in de jaarlijkse verkeersonveiligheidsenquête van Vias. Meer dan 10 procent zegt nog te rijden na alcoholgebruik. Andere conclusies uit het onderzoek: 6 op 10 is geen voorstander van een zone 30 in het centrum van steden en de elektrische fiets is in drie jaar tijd dubbel zo populair geworden.
Vias Institute, het vroegere BIVV, vroeg aan circa 6.200 Belgen of ze zich in de voorbije dertig dagen schuldig hebben gemaakt aan bepaald risicogedrag. Circa een derde geeft toe de snelheidslimiet overschreden te hebben buiten de bebouwde kom. Ongeveer 30 procent deed dat op de autosnelweg, iets minder dan 30 procent reed te snel binnen de bebouwde kom.
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) woonde de voorstelling van de resultaten bij en herhaalde zijn voorstel om de snelheidslimiet op sommige trajecten op te trekken naar 130 kilometer per uur, ook al verzetten de verschillende gewestministers zich daartegen.
Bellot legde uit dat hij eigenlijk pleit voor "moduleerbare snelheidslimieten". Op sommige momenten, als het verkeer heel druk is en de auto's dicht op elkaar volgen, is het volgens hem aangewezen de snelheidsbeperking lager te leggen. "Maar er zijn ook stukken weg - kaarsrechte bijvoorbeeld - waar je 's nachts haast alleen rijdt. Dan zou een verhoging naar 130 per uur geen effect hebben op de veiligheid." Over welke stukken snelweg het concreet gaat, zei Bellot niet. 57% van de Belgen zegt trouwens voorstander te zijn van meer snelheidscontroles.
Er zijn stukken weg - kaarsrechte - waar je 's nachts haast alleen rijdt. Dan zou een verhoging naar 130 kilometer per uur geen effect hebben op de veiligheid
Minister Françcois Bellot (MR)
Gsm'en
Uit de onveiligheidsenquête blijkt voorts dat heel wat bestuurders nog altijd niet van hun gsm kunnen afblijven wanneer ze met de wagen rijden. Een kwart van de respondenten zegt handenvrij te bellen achter het stuur. Dat mag, maar is niet altijd zonder risico. Iets minder dan 10 procent neemt de telefoon wel nog in de hand.
Alcohol
En ook alcohol blijft een probleem: meer dan tien procent zegt in de voorbije 30 dagen nog met de auto te hebben gereden na het drinken van alcohol. Met 10 procent ligt het percentage bestuurders dat alcohol gedronken heeft het laagst in Antwerpen en Brussel. In de provincies Luxemburg en Namen (15%) ligt dat percentage het hoogst. Driekwart (74%) geeft wel aan voorstander te zijn van een verplicht alcoholslot voor recidivisten. Die maatregel zal in de loop van dit jaar ook daadwerkelijk van kracht worden. 68% wil ook meer alcoholcontroles.
Waar we wel radicaal tegen zijn: een zone 30 in het centrum van steden. Onder meer Gent voerde al een ruime zone 30 in, en ook in Brussel zijn er plannen in die richting. Het kamp van de tegenstanders groeit trouwens fors: zo zegt liefst 15 procent meer dan vorig jaar geen veralgemenende zone 30 te willen. 60 procent van de Belgen geeft nu aan geen voorstander te zijn. Voor het rijbewijs met punten is er zowel in Vlaanderen als in Wallonië geen meerderheid. In Vlaanderen is 44% voor, 38% tegen. In Wallonië is de tegenstand groter.
De (elektrische) fiets
De Belg blijft trouwens verstokt aan zijn auto. 81% van alle Belgen heeft in het afgelopen jaar een wagen bestuurd. Hiermee is de wagen met voorsprong het populairste vervoermiddel. Gemiddeld legde de Belg 149 kilometer per week af als autobestuurder, ten opzichte van 10 kilometer met de fiets. Ook hier grote regionale verschillen. Zo wordt er het meest gefietst in Oost-Vlaanderen (gemiddeld 17 kilometer per week) en Antwerpen (16 kilometer). Terwijl dat in Luxemburg maar 2 kilometer is.
Wel opvallend: de elektrische fiets wint enorm aan populariteit. In totaal gebruikte 10% van alle Belgen in het afgelopen jaar een elektrische fiets. Dat is in vergelijking met 2014 (5%) een verdubbeling. Er is ook een groot draagvlak om voetgangers en fietsers te verplichten om een fluohesje te dragen in het donker. Zeventig procent van de respondenten zegt voor de maatregel te zijn, terwijl minder dan 20 procent er zich tegen verzet.
Meer motoren in plaats van wagens om de files te minderen ... maar dan snelheden opleggen waarbij men met een motor niet in evenwicht blijft.
Allemaal goed om 200 meter 30 te rijden aan een schoolpoort, maar volledige steden moeten doorkruisen aan 30 is crimineel.
Die dat de wetten maakt, die moet zelf ook eens rijden!
Roland Vanlerberghe
5 jaar geleden
De zone 30 is een goede zaak voor de verkeersveiligheid maar als ge het daarover wilt hebben kijk dan maar eens naar de staat van het wegdek op de foto, ge moet al een kamikaze zijn om daar sneller te durven rijden en dat is nog niet eens het slechtste, er zijn er nog ergere stukken in alle steden, gemeenten en gewestwegen. Nobody is perfect blijkbaar.
RENE LENAERTS
5 jaar geleden
Beter geen zone 30 buiten de stad, maar wel er in. Ook weg met de voorrang van rechts en de verkeersdrempels buiten de zone 30. In dit land is verkeersveiligheid synoniem met bestuurders pesten, terwijl de verantwoordelijke overheden zich als eigenzinnige kinderen gedragen.
john Roderigas
5 jaar geleden
absurde maatregel, woon zelf in een zone 30 en er is niemand die zich dat aantrekt, er worden zelfs snelheden van meer dan 110 ereden en ja waaraan ligt het ? de straat heeft 2 namen de linkse zijde heet koewacht de rechtse koewachtsteenweg , en links is Stekene en rechts Moerbeke dus wie gaat het ooit doen een snelheid overtreding kan men steeds aanvechten want dan reed men in een andere straat, simpel he.
32 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAhmed Zoupha
Roland Vanlerberghe
RENE LENAERTS
john Roderigas
Jan Van Rompaey