Zes op de tien jongeren zijn ongelukkiger en vaker neerslachtig dan voor corona
Bijna de helft van de Vlamingen voelt zich sinds de coronacrisis minder gelukkig. Ook voelen we ons steeds vaker neerslachtig en eenzaam. Vooral jongeren worden het hardst getroffen. Algemeen vindt 42 procent dat zijn of haar levenstevredenheid er op achteruitgegaan is. Dat blijkt donderdag uit de eerste resultaten van de Covid-19-bevraging van Statistiek Vlaanderen.
Uit de bevraging, afgenomen bij 10.000 volwassen Vlamingen, blijkt dat een op de tien al zelf besmet raakte met het virus. Opvallend daarbij is dat iets minder dan de helft van deze groep aangeeft dat die besmetting niet werd vastgesteld met een test. Een kwart van de besmette personen had naar eigen zeggen te kampen met zware symptomen.
Vooral op mentaal vlak heeft de pandemie grote gevolgen. Zo is 46 procent minder vaak gelukkig dan voor de crisis, 39 procent voelt zich vaker neerslachtig. Die aandelen liggen hoger bij onder meer vrouwen en personen in de steden en de stedelijke rand. Maar het zijn de jongste groepen die op dit vlak de meest zorgwekkende cijfers laten noteren: 60 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar is minder vaak gelukkig dan voor de crisis, 57 procent is vaker neerslachtig.
Eenzaamheid
De strikte coronamaatregelen hebben uiteraard ook een grote impact op ons sociale leven, want bijna de helft (45 procent) heeft meer last van eenzaamheid. Ook hier scoren jongeren weer duidelijk hoger: 71 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar voelt zich vaker eenzaam dan voor de crisis. Dat is dubbel zoveel als bij de 75-plussers (35 procent). Positief is wel dat een behoorlijke groep vindt dat de relatie met de huisgenoten er op is vooruitgegaan.
Uit de bevraging blijkt verder een relatief hoge vaccinatiebereidheid: 75 procent is al gevaccineerd of is bereid om zich te laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid ligt hoger bij ouderen dan bij jongeren: bij de groepen van 65 jaar en ouder gaat het om 90 procent, bij de groepen tot 44 jaar om iets meer dan 60 procent.
Statistiek Vlaanderen publiceert de komende weken nog extra resultaten uit de grootschalige Covid-19-bevraging, die begin dit jaar werd afgenomen. Zo komt er nog een rapport over werk en inkomen en over wonen, mobiliteit, kinderen en onderwijs en digitalisering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
Borsbeek
Explosie schrikt Borsbeek op en vernielt voordeur: bewoners getroffen pand opgevangen in gemeentehuis
In de De Robianostraat in Borsbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosief afgegaan bij het pand met huisnummer 67. De ontploffing schrikte de buurt op en vernielde de voordeur compleet. Het is nog niet bekend wie de aanslag gepleegd heeft of met welk type explosief. Er vielen geen gewonden. Op dit moment zouden er geen aanwijzingen zijn dat het incident drugsgerelateerd is. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
-
PREMIUMBrugge
Bruggeling (42) zit al vier jaar onschuldig in Cambodjaanse cel en krijgt levenslang: “Door één leugen en een schijnproces. Onbegrijpelijk”
-
PREMIUM
PORTRET. Steenrijke vastgoedfamilie schenkt Oostende eerste hotel in 25 jaar, al werd vader-stichter recent buiten gebonjourd door zonen: wie is de familie Degroote?
Voor het eerst in 25 jaar (!) krijgt Oostende er een nieuw hotel bij, maar het verhaal van de aannemer erachter - vastgoedfamilie Degroote - is nóg opvallender. Omdat de drie zonen Degroote vonden dat hun vader-oprichter Xavier te traag wilde gaan, werd hij uit zijn eigen bedrijf gezet. Vandaag zijn ze concurrenten en bieden ze zelfs tegen mekaar op. Portret van een bouwfamilie met een hoog Dallas-gehalte. -
PREMIUM
ASSISEN. Seriemoordenaar Stephaan Du Lion op eerste procesdag: “Wanneer een vrouw slaag verdient? Als ze in haar eentje wil uitgaan, bijvoorbeeld”
-
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer