ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

‘Zelftesten’ wordt het toverwoord voor meer versoepelingen: wat betekent dat precies?

Als alles goed gaat, zullen er in mei opnieuw meer binnenactiviteiten mogelijk zijn, met onder meer de heropening van de horeca aan het begin van de maand. “In dit versoepelingsplan zullen snel- en zelftesten een belangrijke rol spelen”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Maar wat zijn snel- en zelftesten nu precies? Waar zullen ze ingezet worden? En waar zullen we deze testen kunnen kopen? Herman Goossens, professor microbiologie (UAntwerpen) en hoofd van de taskforce testing, beantwoordt de belangrijkste vragen.

121 reacties

 • Conny De Haes

  1 maand geleden
  Wat indien je daartegen reeds 2x vaccin toegediend hebt gekregen , moet je dan nog zo een testen ondergaan?
 • Yolande MARIS

  1 maand geleden
  Dat betekent dat ze een nieuwe bijverdienste gevonden hebben.
 • Argus Vercauteren

  1 maand geleden
  Dergelijke zelftesten kosten geld en de kans is dus groot dat veel burgers ze niet gaan kopen. Gebruikers hebben een smartphone nodig, dit wil zeggen dat bepaalde groepen (ouderen, werklozen, armen...) uit de boot vallen. Waarom een smartphone (plus mobiel abonnement) aanschaffen als je dit anders niet gebruikt? Liberalen hebben altijd de mond vol van vrijheden, maar onze maatschappij wordt gekenmerkt door digidwang (een ander vb.dwang om digitaal te bankieren en wie weigert moet extra betalen).
 • rik casteleyn

  1 maand geleden
  Vanaf 1 mei gaat alles open dus is het gedaan met de coronacrisis . Geen spuiten meer nodig want de cijfers zullen 3 weken onder de 800 besmettingen zijn.
 • Francine Carreyn

  1 maand geleden
  Avondklok moet blijven of we gaan iets meemaken met de zatlappen die de regels aan hun laars lappen als de café s open mogen bouchez zou het voorbeeld moeten tonen van hoe het wel moet en nog een hele tijd de avondklok laten doorgaan
 1. Bij ons verboden, in de VS en Engeland nu perfect legaal: coronatesten die u thuis kan uitvoeren
  PREMIUM

  Bij ons verboden, in de VS en Engeland nu perfect legaal: coronates­ten die u thuis kan uitvoeren

  Binnen het kwartier weten of u corona heeft zonder uw huis uit te moeten? In de VS en Engeland kan het binnenkort. De overheid heeft daar het licht op groen gezet voor snelle coronatesten die mensen zelf kunnen uitvoeren. Ze zijn van plan om miljoenen stuks onder de bevolking te verspreiden. In België zijn er nog geen zelftesten op de markt en is het verboden om als particulier sneltesten te gebruiken. Komt daar straks verandering in?
 2. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"