Zelftesten dan toch niet zo betrouwbaar: veel mensen testen toch positief na eerdere negatieve test
Het systeem met de zelftesten blijkt dan toch niet zo waterdicht als gehoopt. Veel mensen testen tóch positief na een negatieve zelftest, dat is vooral duidelijk geworden tijdens de eindejaarsfeesten. VTM NIEUWS heeft daar heel wat getuigenissen over binnengekregen, die serieuze vraagtekens plaatsen bij het hele systeem.
Jenta Van Berlaer zette samen met vijftien vrienden 2022 in met een feestje. Voorwaarde, iedereen testte negatief met een zelftest. Drie dagen later kregen enkele vrienden toch symptomen. “Uiteindelijk bleek dat acht van de zestien wel positief waren, de zelftesten zijn blijkbaar toch niet zo betrouwbaar”, zegt Van Berlaer. Enkele weken geleden bleek al uit een studie van KU Leuven dat zelftesten vaak een verkeerd negatief resultaat geven de eerste twee dagen van een besmetting.
Nochtans ziet de regering de zelftest steeds meer als de manier om deze coronagolf tegen te gaan. Eergisteren nog verkondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NV-A) dat ouders hun kinderen best elke week testen zodat scholen kunnen openblijven. “Als we willen dat onze kinderen op een veilige manier naar school gaan, dan laten we hen best een zelftest doen, zaterdag of zondag voor de start maandag”, aldus Weyts.Enkele weken geleden bleek al uit een studie van KU Leuven dat zelftesten vaak een verkeerd negatief resultaat geven de eerste twee dagen van een besmetting.
Volgens Elke Wollants, onderzoekster en labmanager, zouden de zelftesten even goed werken voor zowel de delta-, als omicronvariant te detecteren. Dat laat ze weten via Twitter.
Bekijk hieronder de tweets:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
PREMIUMPolitiek36
ANALYSE. Het strategische plan van Tom Van Grieken: hoe het Vlaams Belang Vlaanderen wil veroveren bij de volgende verkiezingen
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
-
PREMIUM
INTERVIEW. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert: “Btw op elektriciteit definitief op 6%”
-
Socialistische vakbond ACOD herhaalt oproep tot algemene staking op 31 mei
Vakbond ACOD herhaalt vrijdag de oproep tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei. De actiedag is gericht tegen de “algemene malaise” in de sector, aldus voorzitster Chris Reniers. “We willen bij deze oproep mensen mobiliseren, maar ook waarschuwen dat er bijvoorbeeld hinder kan zijn op het openbaar vervoer”, klinkt het. -
Jongeman die dood aangetroffen werd onder brug slachtoffer van verkeersongeval
De jongeman van rond de twintig jaar die in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 mei dood aangetroffen werd onder een brug in Louvain-la-Neuve, kwam mogelijk om het leven bij een verkeersongeval. Dat heeft de onderzoeksrechter vandaag gemeld. Het ging om een verdacht overlijden. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na.