Zelfrijdende wagen levert pakjes in Mechelen
In Mechelen is vandaag getest of een zelfrijdend voertuig kan worden ingezet voor het leveren van pakjes in de binnenstad. De test kadert in het project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden) en is een primeur voor Vlaanderen.
"We bekijken of we zo'n voertuigen kunnen inzetten voor stadslogistiek, het gaat om de eerste test op publiek domein in Vlaanderen", zegt Kris Neyens van VIL, een innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen.
Voor de test werd een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile ingezet. Het legde volledig autonoom enkele trajecten af, al zat er wel iemand in het voertuig om in te grijpen mocht het mislopen. Het voertuig, dat tegen maximaal 10 kilometer per uur reed, kan tot acht uur lang rijden zonder opladen.
Uit de test moet vooral blijken of zelfrijdende voertuigen een meerwaarde kunnen betekenen bij "last mile"-levering in een stadskern.
"We willen de leefbaarheid in de stad verhogen door nieuwe technieken in te zetten", zegt Mechels schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen). "Met deze test willen we zien hoe het voertuig zich gedraagt en wat de leerpunten zijn. Er is nog geen wettelijk kader voor zelfrijdende voertuigen, dus voorlopig blijft het bij een test."
Het project ALEES, dat in februari 2017 van start ging, onderzoekt de mogelijke rol van zelfrijdende voertuigen in logistieke trajecten in de stad. VIL analyseert aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om de autonome voertuigen efficiënt in te zetten binnen logistieke applicaties, zoals pakketlevering.
VIL werkt het project ALEES uit in samenwerking met ACP, bpost, Bringme, DHL PARCEL BELUX, Stad Mechelen, Rhenus SML, Trimble, en Port of Antwerp.
Begin mei was al een zelfrijdende wagen te zien in Leuven. Het ging toen om een demonstratie, die niets te maken had met pakjeslevering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM96
Nooit was energie zo duur. En het wordt nóg erger: “We zitten nog niet aan het plafond”
-
Coronacijfers blijven dalen, toch roept IMC op tot tweede booster
De dalende trend in de coronacijfers zet zich voort. Dat blijkt uit de meest recente epidemiologische update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het IMC, de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, benadrukt ondanks de dalende cijfers toch het belang van een tweede boosterprik. -
Een witte handtas is altijd stijlvol en feestelijk: zo hou je hem het langste mooi
Witte laarsjes blijven een modeding, maar wie echt mee wil zijn zwaait deze zomer een witte handtas om de arm. Of je nu gaat voor een praktische crossbodybag, een feestelijke clutch of een comfortabele schoudertas: een witte tas geeft elke outfit een frisse twist. Hebben! -
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Nederlaag fiscus in geschil met Finse groep kost Belgische staatskas zeker 100 miljoen
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft een nederlaag geleden die de Belgische staatskas al zeker meer dan 100 miljoen euro zal kosten. Na een jarenlange procedure tegen de Finse energiegroep Fortum gaat de BBI niet meer in beroep tegen een recent vonnis. Dat schrijft De Tijd vandaag. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
Zelfrijdende Uber die vrouw doodreed zag voetganger wel, maar negeerde haar
De zelfrijdende Volvo XC90 van Uber die midden maart een vrouw doodreed in het Amerikaanse Arizona, had haar wel gezien, maar reageerde te laat door een afstelling in de software. Tot die voorlopige conclusie komt Uber na een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval, schrijft techsite The Information.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDavid Thijs
Jean Schoups
Victor vandoorsselaer