Zeker 1 agent van politiezone Zennevallei besmet met Braziliaanse variant
Zeker één van de agenten van de politiezone Zennevallei, die al enkele dagen in quarantaine zitten, is besmet met de Braziliaanse variant van het virus. Minstens één, maar er zijn 30 agenten van de zone besmet. De kans is dus groot dat verschillende van hen die Braziliaanse variant hebben opgenomen, of misschien wel allemaal. Alle agenten van de zone en hun gezin zitten in quarantaine.
Delen per e-mail
In ons land zijn voor het eerst vier besmettingen vastgesteld met de Braziliaanse variant. Een van die gevallen is een agent van de politiezone Zennevallei. Daar moesten dit weekend zeventien agenten in quarantaine. Volgens korpschef Mark Crispel testten inmiddels al 30 collega’s positief. “We hebben gisteren in het nieuws vernomen dat het om de Braziliaanse variant gaat”, zegt hij aan VTM Nieuws. De nieuwe variant baart zorgen omdat die, net zoals de Zuid-Afrikaanse variant, besmettelijker zou zijn en minder gevoelig lijkt voor antistoffen.
“We hebben één collega die zwaar ziek is en in het ziekenhuis ligt en een aantal andere collega’s die het gevoel hebben dat ze met een superzware griep zitten, dat ze nog nooit zo’n ziek en moe gevoel hebben gehad. Maar het varieert: er zijn mensen die absoluut niets voelen en er zijn mensen die echt serieuze last hebben”, getuigt de korpschef.
Intussen zijn er ook gezinsleden van de agenten in quarantaine besmet. “Er zijn ook gezinsleden die de besmetting elders hebben opgelopen. Het is niet altijd te wijten aan ‘onze’ positieve gevallen. Het is een beestje met heel veel tentakels”, legt Crispel uit.
De alarmbellen bij de politiezone Zennevallei (Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw) gingen vorige week af. “Natuurlijk is het zo dat woensdag, donderdag en vrijdag nog een aantal mensen heeft gewerkt en dat er dus mogelijk nog besmettingen hebben plaatsgevonden. Want wij wisten pas vrijdagmiddag wat de resultaten waren”, aldus de korpschef. Toen was duidelijk dat het om de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant zou gaan. Intussen is vastgesteld dat het de Braziliaanse is. Minstens één agent is ermee besmet, maar de kans is groot dat ook andere collega’s die variant opliepen. De zogenaamde patiënt nul - de persoon die aan de bron ligt van de besmettingen met de variant - is nog niet gevonden.
“We hebben dan vrijdagavond en zaterdagochtend crisisoverleg gehad met de bedoeling de politiezone te sluiten, omdat het Agentschap Zorg en Gezondheid ons heel duidelijk liet verstaan dat we hier mogelijk met een clusteruitbraak, mogelijk zelfs een regionale uitbraak, zaten. En zij wilden geen enkel risico lopen.” Het Agentschap besliste daarom dat de zeventien medewerkers die toen al positief hadden getest, thuis in isolatie moesten. Hun familieleden, de medewerkers die negatief getest hadden, en ook hún familieleden moesten eveneens in quarantaine gaan. De korpschef zag zich genoodzaakt een beroep te doen op de collega’s van andere politiezones en op de federale politie om hen uit de nood te helpen. “Dat is zeer goed gelukt”, zegt Crispel. “Al zeker tot zaterdagvoormiddag zullen de interventies overgenomen worden door andere politiekorpsen van de provincie Vlaams-Brabant en van de federale politie.”
Wie negatief was, zal vrijdag opnieuw worden getest en diezelfde dag nog zullen de resultaten bekend zijn. Crispel hoopt dan de politiewerking van zijn korps weer geleidelijk aan te kunnen opstarten met wie negatief testte. Een gespecialiseerde reinigingsfirma zal de commissariaten grondig aanpakken. “Het ergste wat ons kan overkomen, is dat het virus opnieuw binnenglipt, want je ziet dat de impact zeer groot kan zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM43
Bezorgdheid om lage vaccinatiegraad in Brussel: kwart minder 85-plussers gevaccineerd dan in Vlaanderen
-
47
Van Damme wil binnen- en buitenplannen opnieuw op tafel leggen: “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan”
Epidemioloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie en de Gems, spreekt zich zondag nog niet uit over een mogelijke heropening van de horeca op 1 mei, maar vindt wel dat de binnen- en buitenplannen eventueel opnieuw op tafel moeten worden gelegd. Hij benadrukt dat het belangrijk is om niet té snel te versoepelen. “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan ongelofelijk effect hebben in de toekomst. Stap voor stap is het verstandigste”, zei hij in het VRT Journaal. -
Zennevallei
Politiezone Zennevallei in quarantaine: dit zijn de gevolgen voor de bewoners
Politieploegen uit de hele provincie springen de komende dagen de politiezone Zennevallei bij nadat het korps in quarantaine moet na een uitbraak van het coronavirus. Inwoners die klacht willen indienen, moeten uitwijken naar politieposten in naburige zones. -
-
5
“Vergrijzing in de bouw zorgt voor opstoot van vacatures”
De toenemende vergrijzing in de bouw zorgt er samen met de goede conjunctuurevolutie voor dat de vacatures in de sector opnieuw op een hoog niveau liggen. Volgens de cijfers voor de maand maart die de VDAB bekendmaakte, liggen de ontvangen en de openstaande vacatures voor de bouw intussen hoger dan in januari en februari 2020 vlak voor de coronacrisis. Tegelijk zakte het aantal werkzoekenden tot een veel lager niveau. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). -
HLN Drive
Van wellnessen tot gamen: dit zijn de meest opvallende auto-opties
Sommige auto’s hebben hele lijsten aan opties, de één al opvallender dan de andere. Maar wat is de meest opvallende comforttechnologie waar je je wagen mee kan uitrusten? HLN Drive zocht het uit. -
Sparen
Goedkoper lenen voor uw woning? Zo onderhandelen de banken hun kortingen
De rentes op woonleningen zijn al een tijdje laag. Heeft het dan geen zin meer om nog een lager tarief te onderhandelen? Toch wel! Zelfs een kleine verlaging kan een serieuze invloed hebben op lange termijn. Spaargids.be licht toe hoe de banken kortingen wel of niet toekennen. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit.
1 reactie
Jef Denijs