Yves Van Laethem: “Coronavirus kan tot meer gevallen van Parkinson leiden”
Van de mensen die twee of meer maanden geleden geïnfecteerd geraakten door het coronavirus vertoont 22,4 procent nog steeds symptomen. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Over de gevolgen op lange termijn is sowieso nog weinig bekend. Infectioloog Yves Van Laethem houdt er in ieder geval rekening mee dat het aantal Parkinsonpatiënten zou kunnen stijgen.
Delen per e-mail
“We weten dat het een ziekte is die niet alleen de longen aantast”, stelde de Franstalige woordvoerder van Sciensano in het RTL-nieuws. “Bloedvaten kunnen geïnfecteerd worden, met als gevolg dat heel het lichaam het zwaar te verduren krijgt. Dat kan verklaren waarom patiënten zich bijvoorbeeld zo lang vermoeid voelen of concentratieproblemen hebben.”
In de komende jaren zouden echter nog zwaardere ziektes aan het licht kunnen komen. “Het is bewezen dat sommige patiënten maandenlang last blijven ondervinden. Wie zegt dat die klachten niet veel langer kunnen aanslepen of dat er nog andere ziektes kunnen opduiken? Concreet denken we bijvoorbeeld aan Parkinson of chronische hartaandoeningen. In feite weten we nog niets over dit virus. Patiënten zullen in ieder geval van kortbij opgevolgd moeten worden.”
Stille golf
De link met Parkinson komt niet zomaar uit de lucht vallen. Wetenschappers waarschuwen al langer voor de ‘stille golf’ aan neurologische problemen die lang na de infectie zouden kunnen volgen.
Opvallend daarbij: 70 tot 90 procent van de patiënten met Parkinson verliest de reuk- en smaakzin, soms zelfs jaren voordat er andere symptomen zichtbaar zijn. En laat dat nu net een van de voornaamste klachten zijn bij mensen die nu het coronavirus oplopen. Na de Spaanse grieppandemie van 1918 is het risico op Parkinson trouwens ook twee tot drie keer toe toegenomen.
“Vroege diagnose cruciaal”
“Het staat buiten kijf dat het coronavirus de hersenen en het centrale zenuwstelsel kan binnendringen”, zegt onderzoeker Kevin Barnham. “Het virus kan hersencellen beschadigen, waardoor zenuwcellen zelfs kunnen afsterven.”
“Na de Spaanse griep was de wereld overrompeld, maar dat hoeft niet opnieuw te gebeuren. We weten nu wat we moeten doen. Een vroege diagnose en betere behandelingen zullen daarbij cruciaal worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Populair, maar (altijd al) verboden: tot zover de campermaaltijden op de restaurantparking
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Burgemeester van Edegem geïrriteerd: “Duizenden in quarantaine door de nalatigheid van enkelen”
Twee scholen, in Edegem en Kontich, sluiten een week de deuren vanwege de nieuwe Britse coronavariant. Ondertussen moeten alle leerkrachten, leerlingen én hun gezinnen - duizenden mensen - in quarantaine. Koen Metsu (N-VA), de burgemeester van Edegem die door het hele gebeuren nu ook zelf in quarantaine zit, wil niet met de vinger wijzen maar spreekt toch van een “verpletterende verantwoordelijkheid”. Eén gezin zou zich blijkbaar niet aan de maatregelen hebben gehouden na een skireis. -
-
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Onderwijspartners buigen zich over verlenging krokusvakantie en ruimere mondmaskerplicht
Het onderwijsveld buigt zich morgen/woensdag tijdens een overleg onder meer over de verlaging van de leeftijd voor mondmaskerplicht en een extra week 'afkoelingsperiode' voor of na de krokusvakantie. Het belangrijkste is dat de veiligheid gewaarborgd wordt, klinkt het bij de onderwijsbonden. Of de scholen binnenkort zelfs opnieuw moeten sluiten? Dat hoeft misschien met deze vier maatregelen zo ver niet te komen. -
Vaccin tegen Covid-19 komt dichterbij: het vaccin van Pfizer is meer dan 90 procent effectief, zegt fabrikant
Een coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. “Dit is een historisch moment”, zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld. Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek in Puurs van Pfizer. -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje.
1 reactie
Alain Heyrman