Wouter Beke
Volledig scherm
Wouter Beke © BELGA

Wouter Beke staat onderzoekscommissie te woord over probleemcrèches: "Minister moet geen individuele dossiers opvolgen”

Voormalig Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zegt dat hij zowel voor als na het drama in ‘t Sloeberhuisje initiatieven heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid in de kinderopvang te verbeteren. Maar een minister moet volgens Beke “geen individuele casussen beoordelen”. Daarvoor moet hij kunnen vertrouwen op zijn administraties. Die administraties hebben niet aangegeven dat zij “over te weinig instrumenten zou beschikken” of dat “de informatiedoorstroming en gegevenswisseling beter zou moeten”. Dat heeft Beke maandag gezegd in de onderzoekscommissie kinderopvang.

 1. 'Probleemcrèches' krijgen allemaal aanvullende inspectie over de vloer: minister Crevits "niet gerustgesteld" na eerdere herevaluatie

  'Probleem­crè­ches' krijgen allemaal aanvullen­de inspectie over de vloer: minister Crevits "niet gerustge­steld" na eerdere herevalua­tie

  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits “tilt zwaar” aan de manier waarop het Agentschap Opgroeien haar informatie heeft bezorgd over de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen. De onthaalmoeder uit Veurne van wie de vergunning intussen is ingetrokken, stond op die lijst en werd bij de evaluatie als ‘safe’ bestempeld. Maar het Agentschap was op de hoogte van een huiszoeking over de opvang in Veurne. Dat die informatie niet met haar gedeeld is, kan voor Crevits niet door de beugel. De minister wil nu een aanvullende inspectie van alle overgebleven opvanglocaties op de lijst.
 2. HET DEBAT. Is het een goede beslissing om de Dodentocht in te korten? Dit is jullie mening

  HET DEBAT. Is het een goede beslissing om de Dodentocht in te korten? Dit is jullie mening

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Dodentocht wordt het parcours van de wandeltocht ingekort van 100 kilometer tot 65 kilometer. De voorspelde hitte maakt het volgens de organisatie onverantwoord om wandelaars overdag verder te laten wandelen. Toch klinkt ook heel wat kritiek op de beslissing. Volgens sommigen is het inkorten van de tocht een betutteling en moet ieder voor zich kunnen beslissen. Onze lezers reageren alvast bijzonder verdeeld op de kwestie. Hieronder vindt u de opvallendste inzendingen.
 1. Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
  Mijntelco

  Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezel­net­werk?

  Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.
 2. 14 overlijdens en 24 hersenletsels gelinkt aan crèches, 1 mea culpa: moet topvrouw Agentschap Opgroeien opstappen?
  PREMIUM

  14 overlij­dens en 24 hersenlet­sels gelinkt aan crèches, 1 mea culpa: moet topvrouw Agentschap Opgroeien opstappen?

  Het gerecht heeft de voorbije vijf jaar 14 overlijdens en 24 hersenletsels onderzocht bij baby’s en peuters die mogelijk gelinkt zijn aan een incident in een crèche. Dat zegt Freya Saeys (Open Vld), eerste ondervoorzitter van de Onderzoekscommissie over de problemen bij de kinderopvang in het Vlaams Parlement. Leidend ambtenaar Katrien Verhegge van het Agentschap Opgroeien werd gisteren in de Commissie fel aangepakt maar sloeg ook één keer mea culpa.
 3. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.