Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinatie. © Photonews, Tim Dirven

Worstcasescenario wordt werkelijkheid nu Johnson & Johnson miljoenen dosissen moet vernietigen: “Heel erg teleurgesteld”

België verwacht de komende weken maximaal nog slechts 138.000 nieuwe vaccins van Johnson & Johnson, waardoor het worstcasescenario waar de taskforce Vaccinatie rekening mee hield, werkelijkheid wordt. De vertraging in de vaccinatiecampagne was wel al deels ingecalculeerd, maar Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce, spreekt toch van een “erg jammere zaak”. Vooral de vrijwillige vaccinatie voor mensen jonger dan 41 kan vertraging oplopen.

 1. EMA laat 17 miljoen geblokkeerde vaccins van J&J vernietigen, VS moeten 60 miljoen dosissen weggooien

  EMA laat 17 miljoen geblokkeer­de vaccins van J&J vernieti­gen, VS moeten 60 miljoen dosissen weggooien

  De geblokkeerde loten van het coronavaccin van Johnson & Johnson (Janssen) worden niet meer vrijgegeven en moeten worden vernietigd. Dat blijkt uit een persbericht van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Er wordt niet meegedeeld om hoeveel loten het precies gaat. Volgens Noël Wathion, de nummer twee van EMA, moeten in heel Europa 17 miljoen dosissen in de vuilnisbak, waaronder 2,4 miljoen die opgeslagen lagen in Beerse. Dat zegt hij aan de krant De Tijd. In de VS moeten 60 miljoen dosissen worden weggegooid, meldt The New York Times. De impact op de Belgische vaccinatiecampagne is nog niet bekend.
 2. De Sutter wil oude postzegels in Belgische frank nog een tijdje hun waarde laten behouden

  De Sutter wil oude postzegels in Belgische frank nog een tijdje hun waarde laten behouden

  Minister voor Post Petra De Sutter heeft een compromis uitgewerkt voor de uitfasering van oude postzegels met een waarde in Belgische frank. Volgens een oorspronkelijk plan zouden die niet meer gebruikt kunnen worden vanaf 2023, maar minister De Sutter wil die termijn verlengen tot 2028. "Hiermee geven we iedereen ruim de tijd om deze postzegels, die hun functionele waarde zullen verliezen, alsnog te gebruiken als ze dat willen", zegt minister De Sutter vrijdag in "De Inspecteur" op Radio 2.
 1. Mondmaskerplicht op de schop in Nederland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk - Annelies Verlinden wil leerlingen zonder mondkapje op school in september
  10

  Mondmasker­plicht op de schop in Nederland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk - Annelies Verlinden wil leerlingen zonder mondkapje op school in september

  Mondkapjes hoeven niet meer vanaf 26 juni in Nederland, behalve dan op het openbaar vervoer en op het vliegveld. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het Nederlandse kabinet, schrijft RTL Nieuws. In Frankrijk is een gelijkaardige afschaffing van de mondmaskerplicht sinds gisteren al een feit. Ook Italië en Oostenrijk willen volgen. De reden daarvoor is de gunstige evolutie van de coronacijfers. Ons land lijkt voorlopig de mondmaskerplicht pas in september te willen lossen. Vandaag is er een Overlegcomité gepland.