Illustratiefoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiefoto. © Ronny De Coster

Worden gemeentefusies verplicht? En wie wordt er eigenlijk beter van? “Vlaanderen is nogal aan de gulle kant”

Zes jaar al probeert de Vlaamse overheid gemeenten te overtuigen dat ze moeten fuseren. Vijftien gemeenten deden het al, veertien zullen het doen - inclusief Beveren en Kruibeke die gisteren hun verloving aankondigden.  Maar hoe zit het met de rest? Worden fusies verplicht? En wie wordt er eigenlijk beter van? Wij trekken 6 lessen uit 6 jaar fusiedecreet. “Door te fuseren heb ik Euromillions gewonnen.”

64 reacties

 • Wesley Kenis

  3 maanden geleden
  Stel liever de vraag: hebben we de gemeenten nig wel nodig nu alles digitaal gaar...misschien eerst eens beginnen met de 18 "gemeenten" die zichzelf brussel noemen samen te nemen...maarja de postjes he
 • Hugo Vernaillen

  3 maanden geleden
  Indien je werkelijk wil weten wie hier beter van wordt moet je de wedde van de burgemeester vòòr de fusie vergelijken met de wedde van de burgemeester na de fusie. Moeilijker is dat niet.
 • Linda D'Haese

  3 maanden geleden
  Dit is een slimme zet van de traditionele partijen zo kunnen de kleinere gemeenten die nu bestuurt worden door onafhankelijke burgemeesters worden ingepalmd en bovenop een veel groter loon
 • Dirk De Buyst

  3 maanden geleden
  Zoals Borsbeek weldra een Antwerps district wordt. Hogere belastingen, in alle straten betalend parkeren en inwoners die helemaal geen inspraak meer hebben. Zo zal het ook zijn met gemeentefusies. De grootste gemeente bepaald alles, kleine broer/zus mag mee beTalen.
 • Dirk Van den Abbeele

  3 maanden geleden
  Gaat de overheid de schulden van de gewone werkmensen ook kwijtschelden.
 1. Wat betekent de fusie met Antwerpen voor de Borsbekenaar? “Het lokale bestuur zal luisteren naar uw bezorgdheden”
  PREMIUM
  Borsbeek/Antwerpen

  Wat betekent de fusie met Antwerpen voor de Borsbeke­naar? “Het lokale bestuur zal luisteren naar uw bezorgdhe­den”

  Stop de geruchtenmolen: als beide gemeenteraden het eind december 2023 goedkeuren, zal Borsbeek fuseren met de stad Antwerpen en zo het tiende district van de grootstad worden in 2025. Burgemeesters Bart De Wever (N-VA) en Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) beklemtonen: “Voor de Antwerpenaren en de 11.200 Borsbekenaren zal deze fusie een win-win zijn.” Maar wat met de belastingen? En hoe stemt de Borsbekenaar volgende verkiezingen? Dit is wat we nu al weten.
 2. Jean-Marie Pfaff krijgt ereburgerschap: “Mijn hart ligt nog altijd in Beveren… en mijn museum binnenkort ook”
  Beveren

  Jean-Ma­rie Pfaff krijgt ereburger­schap: “Mijn hart ligt nog altijd in Beveren… en mijn museum binnenkort ook”

  “In Duitsland, Turkije of Mexico heeft nog nooit iemand van Beveren gehoord, maar ze weten wel wie Jean-Marie Pfaff is.” Voor burgemeester Marc Van de Vijver is er dan ook geen enkele twijfel dat de wereldkeeper de titel ‘Ereburger van Beveren’ dubbel en dik verdient. El Sympatico reageerde vrijdag zichtbaar geëmotioneerd. Hij kondigde tegelijk aan dat Beveren binnenkort zijn eigen Pfaff-museum krijgt.