Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Windmolens tijdens storm uitgeschakeld wegens overaanbod elektriciteit van kerncentrales

Energiebedrijf Eneco heeft donderdagmiddag - ondanks dat het volop waaide - een windmolenpark op zee zo goed als volledig moeten stilleggen. Het overaanbod aan elektriciteit afkomstig van kerncentrales, zon en wind zorgde voor negatieve stroomprijzen.

20 reacties

 • Ferdinand Engelbeen

  4 weken geleden
  Geert Tamsyn, kerncentrales die 12 g CO2/kWh uitstoten over hun hele levenscyclus ("brand"stof inbegrepen) vervangen door windmolens (11 g CO2/kWh) + zonnepanelen (45 g CO2/kWh) plus gas back-up (490 g CO2/kWh) geeft gemiddeld 330 g CO2/kWh. Waarom zouden we betrouwbare, CO2-arme kernenergie vervangen door "gratis" windenergie plus peperdure gascentrales, die samen véél meer CO2 uitstoten en ook véél duurdere stroom leveren?
 • Ferdinand Engelbeen

  4 weken geleden
  Eneco, het bedrijf dat lééft van de groene subsidies, gaat klagen dat ze een deel van hun winst verliezen... Om te beginnen is er enkel op zonnige, windrijke dagen in het weekend een overaanbod op de elektriciteitsmarkt. Dat is 2-3 dagen per jaar. De rest van het jaar is er een basislast van ca. 7000 MW, terwijl de kerncentrales maximum 5,9 MW kunnen leveren. De kerncentrales zijn dan niet het probleem, de windmolens zijn het probleem. Laat staan als we er nog véél meer neerzetten.
 • Huppel Depup

  1 maand geleden
  Elk gezin met een Uitsluitend Nachttarief is een batterij voor electriciteitsoverschot dat nu niet gebruikt wordt.
 • Geert Tamsyn

  1 maand geleden
  Wieken van windmolens worden om de 20 tot 25 jaar vervangen door exemplaren met drievoudig rendement, en volledig gerecycleerd.
 • Geert Tamsyn

  1 maand geleden
  De gratis, niet-vervuilende en onuitputtelijke energie waait ons met miljarden kW om de oren, wij hebben de technologie om daar een deel van te capteren, maar we moeten die stilleggen omdat de kerncentrales altijd aan 100 % moeten produceren. Hoog tijd dus om die kerncentrales te vervangen door soepel inzetbare gascentrales om aan die absurditeit een einde te maken.
 1. Pionier verdwijnt uit landschap: eerste windmolen ooit in Eeklo moet afgebroken worden
  PREMIUM
  Eeklo

  Pionier verdwijnt uit landschap: eerste windmolen ooit in Eeklo moet afgebroken worden

  De allereerste windmolen die ooit in Eeklo en het Meetjesland gebouwd werd, moet afgebroken worden. Het gaat om de windmolen aan het voetbalveld aan de Zandvleuge. Een bijzondere windmolen, want die was twintig jaar geleden de allereerste windmolen in Vlaanderen die gebouwd werd met geld van burgers en buurtbewoners. Twee andere ‘oude windmolens’, aan het containerpark en de breekwerf, zijn ondertussen kapot. Wij zoeken uit wat moet gebeuren.
 2. Burgemeesters gaan in de clinch om (foutief) plan windturbines in Aarschot: “Is dit een slechte grap?”
  PREMIUM
  Holsbeek/Aarschot

  Burgemees­ters gaan in de clinch om (foutief) plan windturbi­nes in Aarschot: “Is dit een slechte grap?”

  ‘Fake News’, ‘een slechte grap’, ‘zijn ambt onwaardig’,... Burgmeester van Aarschot Gwendolyn Rutten heeft een niet mis te verstane boodschap voor Hans Eyssen, burgemeester van buurgemeente Holsbeek. Het gaat om een brief, die verspreid is onder de inwoners van Nieuwrode en waar het windplan van de stad Aarschot uit de doeken wordt gedaan, met veel foutieve informatie. “De informatie komt wel degelijk uit hun windplan, maar uit de reactie van mevrouw Rutten begrijp ik dat ze finaal voor een ander plan gekozen hebben”, stelt burgemeester Eyssen. “Ze hebben echter alles goedgekeurd zonder overleg of enige communicatie met ons.”
 3. Hevig protest tegen vierde windmolen op Berkebossen: “Een kolos van 200 meter past niet in onze woonomgeving”
  PREMIUM
  Mol/Balen

  Hevig protest tegen vierde windmolen op Berkebos­sen: “Een kolos van 200 meter past niet in onze woonomge­ving”

  Het bedrijf AGC heeft een aanvraag ingediend om een windturbine te bouwen op zijn terrein op het industrieterrein Berkebossen. Die zou 50 meter hoger worden en nog meer geluidsoverlast veroorzaken dan de drie reeds bestaande windmolens op het industrieterrein. De buurtbewoners zijn niet te spreken over de plannen en startten een grootschalige protestactie op. “Als buren klagen we relatief weinig over de industrie, maar dit gaat te ver. Veel te ver.”
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 2. Nieuwe saga in soap rond windturbines: Ecopower gaat in beroep om toch nog vergunning te krijgen én eist miljoenen euro’s
  PREMIUM
  Schoten

  Nieuwe saga in soap rond windturbi­nes: Ecopower gaat in beroep om toch nog vergunning te krijgen én eist miljoenen euro’s

  Ecopower gaat in beroep om alsnog een vergunning te krijgen voor twee windturbines langs het Albertkanaal in Schoten. Die werd geweigerd door de gemeente, de provincie en Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Al gaat de strijd verder dan een vergunning alleen: Ecopower eist meerdere miljoenen van de gemeente Schoten, die in 2014 de bouw van twee windturbines gunde aan de energiefirma.
 1. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League

 2. Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw
  Play

  Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw