BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Wie schrijft de speeches van de Vlaamse ministers?

Wie schrijft de speeches van de Vlaamse ministers? Wie is met andere woorden de Cody Keenan (speechschrijver van Barack Obama) van Vlaams minister-president Geert Bourgeois of de Peggy Noonan (tekstschrijver van ex-president Ronald Reagan) achter Joke Schauvliege? Belga deed een rondvraag op de Vlaamse kabinetten. Daaruit blijkt dat weinig Vlaamse ministers een voltijdse speechschrijver hebben. De toespraken zijn doorgaans een wisselwerking tussen de minister en de communicatiecel van het kabinet. Verschillende Vlaamse ministers verkiezen 'bullets' boven een uitgeschreven tekst.

 1. Kleuters willen op speelplaats gedumpte cocaïne verdelen als snoepjes: politie kan drugsdealer klissen
  Antwerpen

  Kleuters willen op speel­plaats gedumpte cocaïne verdelen als snoepjes: politie kan drugsdea­ler klissen

  De Antwerpse politie heeft tijdens toezicht op het Kielplein een vermoedelijke drugsdealer aangehouden. De man vluchtte weg toen de agenten hem wilden controleren. Onderweg ontdeed hij zich bovendien van een doosje vol bolletjes cocaïne door het doosje weg te gooien op de speelplaats van een nabijgelegen kleuterschool. Een van de kleuters wilde de bolletjes al uitdelen als snoepjes, maar dat kon gelukkig verhinderd worden.
 2. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.