De politie controleert of de mensen zich aan de regels houden in het Ter Kamerenbos.
Volledig scherm
De politie controleert of de mensen zich aan de regels houden in het Ter Kamerenbos. © Photo News

Wie opzettelijk in iemands richting hoest, riskeert tot 3 jaar cel

CoronacrisisOok het gerecht schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen Covid-19: wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert voortaan een boete van 250 euro. Café’s en restaurants die hun zaak toch openen, krijgen een boete van 750 euro. Wie niet betaalt, zal sowieso door het parket vervolgd worden. Wie rondbazuint dat hij besmet is, of opzettelijk in iemands richting hoest of niest, hangt een gevangenisstraf van 3 maanden tot 3 jaar boven het hoofd. Opzettelijk hoesten of niezen op voedingswaren kan leiden tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

29 reacties

 • mark germanus

  1 jaar geleden
  3 jaar cel is veel te weinig, dit getuigd van verregaande onverantwoordelijkheid voor wetten en politie in deze exceptionele situatie waar iedereen onder lijd. In die hun geval zou een minimum boete van € 100.000 en 5 jaar gevangenis in een speciaal strafkamp meer op zijn plaats zijn.Dat soort crapuul moet bijzonder zwaar gestraft worden en moeten dienen als voorbeeld voor andere idioten die zoiets van plan zijn.
 • Krikke Den Toeveneer

  1 jaar geleden
  Niet onterecht, maar tegelijkertijd ook een fantastische opportuniteit om de staatskas te vullen, want er zullen ook boetes volgen die onterecht worden uitgeschreven.
 • Marc Moens

  1 jaar geleden
  Is maar recht en redelijk zeker. Gewoon in den bak daarmee
 • Frans Dedokker

  1 jaar geleden
  Riskeert, op zijn belgisch..
 • Jo Van Echelpoel

  1 jaar geleden
  angst is de grootste gedragsbeinvloeder. Enkel een vooringenomen bevooroordeelde rechter durft deze straf uit te spreken. Bewijs maar eens of deze opkomende hoestbui al dan niet tegengehouden kon worden. Laat U toch niets wijsmaken. Wel thuisblijven geblazen of gehoest blijft de boodschap...
 1. De dagboeken van vijf West-Vlaamse helden: “Die blik in de ogen van de mensen als je binnenstormt bij een MUG-interventie, dat is doodsangst”
  PREMIUM

  De dagboeken van vijf West-Vlaam­se helden: “Die blik in de ogen van de mensen als je binnen­stormt bij een MUG-interven­tie, dat is doodsangst”

  Een mama van drie die in het rusthuis in Veurne werkt. De burgemeester van Deerlijk, wiens ouders elkaar niet meer kunnen zien in deze coronatijden. Een drukbezette spoedarts die vanuit Zeeuws-Vlaanderen richting Torhout, Roeselare en Menen trekt. Een thuisverpleegster uit Koolskamp, elke dag in de weer om de vaak oudere mensen te verzorgen. En de zaakvoerder van de AD Delhaize in Poperinge, die zich elke dag in de winkel waagt om ons van onze basisbenodigdheden te voorzien. Vijf West-Vlaamse helden houden deze week voor ons hun dagboek bij. “Om jullie te blijven sensibiliseren en op de hoogte te houden van deze nieuwe werkelijkheid”, zegt spoedarts Vera. Lees hier hun relaas van maandag.
 1. Vandenbroucke spreekt zich niet uit over openen horeca, reisverbod zou worden opgeheven
  93

  Vandenbrou­c­ke spreekt zich niet uit over openen horeca, reisverbod zou worden opgeheven

  “We mogen echt niet pokeren met de capaciteit en de draagkracht van onze ziekenhuizen.” Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), gezegd bij VTM NIEUWS over eventuele versoepelingen. Hij wilde zich niet uitspreken of de horecazaken zullen mogen heropenen op 1 mei. Over het verbod op niet-essentiële reizen dat geldt tot en met 18 april, zei de minister dat hij ervan uitgaat dat dit niet zal worden verlengd. Wél komen er controles en sancties voor mensen die bij terugkeer uit een rode zone zich niet laten testen.
 2. Strandbars luiden alarmbel en zien opmerkelijk fenomeen opduiken: “De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden”
  Play
  Kust

  Strandbars luiden alarmbel en zien opmerke­lijk fenomeen opduiken: “De frigobox­toe­ris­ten zijn opnieuw uitgevon­den”

  De strandbarhouders aan onze kust hebben er een slechte start van de paasvakantie opzitten. Het verhuren van de ligzetels en aanbieden van takeaway weegt niet op tegen het verbod op alcoholverkoop en terrassen. Rendabel is het voorlopig allerminst. Met lede ogen zien ze bovendien aan hoe dagjestoeristen gepakt en gezakt met een frigobox genieten op het strand. “De terrassen moeten weer open”, roepen de uitbaters op.
 1. Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief

 2. Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoelen
  Play
  De Vuilste Jobs van Vlaanderen

  Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoe­len