Een alcohol- en drugscontrole in Grembergen.
Volledig scherm
Een alcohol- en drugscontrole in Grembergen. © Geert De Rycke

Wie de verkeerswet overtreedt, krijgt in 2018 een zwaardere straf: dit verandert allemaal

Alcohol achter het stuur, rijden zonder rijbewijs, recidivisme, stilstaan of parkeren waar dat niet mag: wie de verkeerswet overtreedt, zal een pak strenger gestraft worden. Vandaag werd een wetsontwerp goedgekeurd. Zowel minister van Justitie Koen Geens als minister van Mobiliteit François Bellot hopen dat de nieuwe regels in het voorjaar van 2018 van kracht gaan. Een overzicht van wat verandert.

235 reacties

 • Christiaan van Mansfeld

  4 jaar geleden
  Begrijp de korte verjaringstermijn niet. In Nederland bijvoorbeeld bij straf van 3 jaar, 6 jaar, dus minimaal drie keer langer. Bij straffen die hoger uitpakken zoals dodelijk ongeval zijn ze nog langer. Lijkt me terecht en niet meer dan een cijfertje vervangen. 2 jaars verjaring is een lachertje. Even wachten en je kunt zelfs gewoon bekennen zonder consequenties.
 • Lilianne Van Neylen

  4 jaar geleden
  De echte veelplegers trokken het hun niet aan met de boetes tot nu toe, dus die zullen dat ook niet doen als er een maand rijverbod bijkomt of 1000 euro. Geld hebben ze niet en de wetten lappen ze aan hun laars, en... er is geen plaats in de gevangenissen ! De echte betalers zullen de brave chauffeurs zijn die eens een keer een verstrooide fout maken , of 1 van de vele verkeersregels vergeten zijn of nog niet kennen. Inkomsten verzekerd!
 • Eric Servaes

  4 jaar geleden
  Don Tessers : promille is hoeveelheid alcohol in het bloed ( bloedproef), milligram is hoeveelheid alcohol in je adem ( alveolaire lucht) ..... twee verschillende eenheden.
 • Ronny Guldentops

  4 jaar geleden
  ik hebt te vrijdag 5/10/2018 ne pro justitia gekregen omdat ik met ne scooter van 50 km per uur hebt ik had hem pas gekocht van ne persoon die overleden was ik reed er mee naar huis om hem in men garage te zetten maar ik hebt geen rijbewijs ik word tegen gehouden door de politie van Leopoldsburg op 5 september 2017 en nu hangt er ne gevangenis straf boven men heeft nooit voor de rechtbank geweest en geen strafblad
 • Johan Verbiest

  4 jaar geleden
  Controle opvoeren op autokeuring verzekering rijtaks en rijbewijs dit moet toch niet zo mogelijk met de technologie waarover we nu beschikken,hardleerse moeten uit verkeer gehaald worden en voertuig verbeurd verklaard worden anders helpt het niet..Je kan kan ze enkel maar raken door in hun portemonnee te zitten ..