Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) tijdens een persmoment over mobiele trajectcontroles in Willebroek vorige maand.
Volledig scherm
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) tijdens een persmoment over mobiele trajectcontroles in Willebroek vorige maand. © BELGA

Weyts wil ook gordeldracht en gsm-gebruik met onbemande camera's controleren

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het mogelijk maken om onbemande camera's in de toekomst te laten controleren op gordeldracht en gsm-gebruik achter het stuur. 

74 reacties

  • Guy Clays

    4 jaar geleden
    Verkiezingen achter de rug,en wie komt er op de proppen. Jawel Ben Weyts. En als ik moet niezen moet ik dan stoppen om een zakdoek te nemen of is t verboden als ge verkouden bent om met de auto te rijden. Klungelaar.
  • Zachy Zeeren

    4 jaar geleden
    Controleer beter die aso chauffeurs die geen richting aanwijzers gebruiken in het verkeer, dat zijn er zeker 7op 10, besteed dan die opbrengsten aan de gepensioneerden in plaats van de staatskas te spekken.
  • Peter Tijdgad

    4 jaar geleden
    Er zou beter meer gecontroleerd moeten in de politiek !
  • Jarne Van Pelt

    4 jaar geleden
    Hans Degraaf, dat is de bevoegdheid van Geens. Dit artikel gaat over een bevoegdheid van Weyts. En die doet dat goed. Het werd tijd, want gsm-gebruik aan het stuur is tegenwoordig niet normaal. Als ik 100 auto's passeer, zijn er minstens 30 met hun gsm bezig.
  • André Van Laethem

    4 jaar geleden
    En dan zijn ze verwonderd dat mensen burnouts krijgen of dat sommige doorslaan met alle gevolgen vandien. Zouden die opperbevelvoerders snappen hoeveel wanhoopsdaden ze reeds op hun geweten hebben ?
  1. Veelbelovend nieuw instrument goed voor primeur : eerste mobiele trajectcontrole is een feit

    Veelbelo­vend nieuw instrument goed voor primeur : eerste mobiele trajectcon­tro­le is een feit

    Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft in Willebroek een nieuw instrument voorgesteld om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen: de mobiele trajectcontrole. Het systeem wordt voor het eerst getest op de A12 richting Antwerpen, tussen Londerzeel en Willebroek. Het gaat om een volwaardige trajectcontrole, die snel te verplaatsen is. "Dit pop-upsysteem kan sneller, flexibeler en ruimer ingezet worden, tegen een lagere prijs", aldus de minister.
  2. De ramadan heeft een positieve impact op de schoolresultaten: “Hoe zwaarder de vastenmaand, hoe hoger de scores”

    De ramadan heeft een positieve impact op de schoolre­sul­ta­ten: “Hoe zwaarder de vasten­maand, hoe hoger de scores”

    De cijfers liegen niet: islamitische scholieren presteren beter op hun toetsen dankzij de ramadam. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dit effect is zelfs nog sterker als er meer leerlingen met een moslimachtergrond op een school bijeen zitten. Goed om te weten dus nu de ramadan weer gestart is. Hoe dit komt weten de onderzoekers niet zeker, maar ze hebben wel enkele hypotheses.
  1. Blokkade distributiecentrum Delhaize opgeheven: vrachtwagens rijden weer uit en personeel weer aan de slag

    Blokkade distribu­tie­cen­trum Delhaize opgeheven: vrachtwa­gens rijden weer uit en personeel weer aan de slag

    Het distributiecentrum van Delhaize in Zellik (Asse) is niet meer geblokkeerd, dat bevestigt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver ons. “Sinds donderdagavond rijden er opnieuw vrachtwagens uit naar onze winkels. Ook de nachtploeg is opnieuw aan het werk gegaan. Of er opnieuw sociaal overleg gepland is, kan ik nog niet met zekerheid zeggen. Het belangrijkste is dat het distributiecentrum open is en er weer gewerkt wordt.”
    Asse
  2. 130 km/u op de snelweg onaanvaardbaar, vindt Weyts: "Willen we echt nog meer doden tellen om een paar minuten tijd te winnen?"

    130 km/u op de snelweg onaanvaard­baar, vindt Weyts: "Willen we echt nog meer doden tellen om een paar minuten tijd te winnen?"

    Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil de maximumsnelheid op sommige stukken snelweg verhogen naar 130 km/u. Dat schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique. Het voorstel van de minister is niet nieuw, maar de plannen zouden nu wel concreter zijn. Hij verwacht zelf geen tegenstand van de gewesten, maar zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) is alvast niet te spreken over het voorstel. Ook Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) wil niet mee.