Weyts kondigt nieuwe teststrategie voor onderwijs aan, met sneltest voor hoogrisicocontacten
Het Vlaamse onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend. Morgen overlegt Weyts bovendien met minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) over de buitenschoolse activiteiten van kinderen onder 13 jaar.
Delen per e-mail
De teststrategie komt er nadat in verschillende scholen uitbraken van het coronavirus zijn vastgesteld, onder meer in Antwerpen en Bekkevoort. Volgens Weyts is gebleken dat de teststrategie zoals die voor de hele samenleving geldt, niet volstaat voor het onderwijs. Daarom werkte het veld nu een eigen strategie uit, die op twee sporen gestoeld is.
Eigen teststrategie met sneltesten
Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten. Bij een negatieve test, zal op dag 7 een PCR-test worden afgenomen. De betrokken leerlingen of leerkrachten blijven intussen in quarantaine.
“Het voordeel van de sneltesten is dat er een onmiddellijk testresultaat is”, luidt het op het kabinet-Weyts. “Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt - essentieel in het kader van de strijd tegen de Britse maar ook de klassieke variant.”
Een bijkomend voordeel is dat anders dan PCR-testen, sneltesten geen positief resultaat zullen aantonen op basis van een vroegere besmetting.
Anders is het wanneer er een cluster vermoed wordt op school. Dan zullen mobiele testteams worden ingeschakeld die met een bus ter plaatse komen. Naast het Universitair Ziekenhuis Antwerpen staat nu ook het UZ Gent klaar om teams te laten uitrukken.
Hoogrisicocontact en meer middelen voor CLB’s
Vanaf maandag al zullen lagereschoolkinderen die in contact gekomen zijn met een besmet kind als een hoogrisicocontact beschouwd worden. Tot nu werden ze nog als een laagrisicocontact beschouwd. Hierdoor zullen veel meer kinderen worden getest. Net als voor volwassenen wordt de isolatietermijn voor besmette kinderen verlengd tot tien dagen.
Weyts laat ook weten dat de CLB’s daarnaast extra middelen en mensen hebben gekregen en zich prioritair richten op het contactonderzoek en testen. Waar nodig worden de reguliere opdrachten - zoals medische consultaties, IQ-testing, attestering - geschorst.
Overleg over buitenschoolse activiteiten
Tot slot vindt er morgen ook overleg plaats tussen Weyts en minister van Jeugd Benjamin Dalle over de buitenschoolse activiteiten van kinderen onder 13 jaar. “Afgelopen dagen werd immers vastgesteld dat via sportclubs en jeugdactiviteiten besmettingen plaatsvonden”, luidt het bij Weyts.
In Noord-Limburg (Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt) werd vandaag nog beslist om zulke activiteiten tijdelijk stopgezet.
“Maximale om scholen open te houden”
"We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden", zegt minister Weyts. "Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van een of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school."
Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Weyts: "Zeg nooit 'nooit', maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten."
Dinsdag spreekt de Risk Assessment Group (RAG) zich uit over eventuele aanpassingen aan de algemene teststrategie, in functie van de Britse, maar ook de klassieke coronavariant.
Lees ook:
Moeten scholen binnenkort opnieuw sluiten? Met deze vier maatregelen hoeft het zo ver niet te komen (+)
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal beschadigingen aan flitspalen in Vlaanderen meer dan gehalveerd in 2020
Vorig jaar zijn er in Vlaanderen 29 beschadigingen van flitspalen vastgesteld. Dat is minder dan de helft van de 68 schadegevallen in 2019. Ook in 2017 (49) en 2018 (57) lagen de cijfers een stuk hoger. -
Vlaams minister-president Jan Jambon: “Beperkte versoepelingen mogelijk, met eten en drinken voor jongeren”
“Ik denk dat er vanaf 1 maart beperkte versoepelingen mogelijk zijn en ik denk dat daar ook eten en drinken voor de jongeren bij moet zijn.” Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag in het parlement na vragen van Jeremie Vaneeckhout (Groen), Chris Janssens (Vlaams Belang), Tinne Rombouts (CD&V) en Jos D’Haese (PVDA). -
Belgen ontvangen en betalen meer facturen elektronisch door coronacrisis
De coronacrisis heeft de digitale transitie in een stroomversnelling gebracht. Zo kozen de Belgen er het afgelopen jaar voor om meer facturen elektronisch toegestuurd te krijgen en te betalen. Dat blijkt vandaag uit een persbericht van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV). -
-
Olmen
Familiedrama in Olmen: politieagent en vrouw dood, tienermeisje overleden in ziekenhuis
Bij een familiedrama in Olmen (Balen) zijn een 49-jarige man en een vrouw van 41 om het leven gekomen. Eén persoon, een 13-jarig meisje, werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis en overleed daar later op de dag. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. Volgens verschillende bronnen zou de man een politieagent zijn geweest. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
PREMIUM
Dochter stuurde nog laatste bericht voor gezinsdrama: “Is die nu echt boos omdat mama hem niet dronken naar de nachtwinkel liet gaan?”
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur.
162 reacties
Marc Baeyens
Walter Van Criekinge
Kurt Decloedt
Frits Vandenberge
Danny Govaerts