Een kruisspin.
Volledig scherm
Een kruisspin. © © Bart Leye

Wetenschappers van UGent roepen op om op zoek te gaan naar kruisspinnen

Wetenschappers van de UGent willen onderzoeken hoe het gaat met de kruisspin. Het kleine dier is niet overal geliefd, maar speelt een essentiële rol voor de biodiversiteit en houdt plaaginsecten zoals muggen en vliegen onder controle. De klimaatopwarming heeft mogelijk gevolgen voor de populatie. "Het lijkt erop dat ze zich succesvol aanpassen aan het leven in de stad, maar of het echt goed gaat met de kruisspin weten we eigenlijk niet zeker", zegt bioloog Bram Vanthournout van de UGent.

25 reacties

 • raf peeters

  3 uur geleden
  Toch oppassen geblazen.Onderschat een beet van zo'n spin niet.
 • Carlos Miguel

  22 uur geleden
  De tuin hangt vol, ik heb een telraam nodig. Let wel dat bij de wamere zomers van de vorige jaren dit niet het geval was, misschien heeft onze grijze zomer van dit jaar hier mee te maken?
 • Koen Van Crombruggen

  1 dag geleden
  Al jaren zijn we ervan vergeven. die onderzoekers komen duidelijk niet vanachter hun computer. En diegene die zulke projecten goed keuren ook niet. Maar dat wisten we al.
 • Michiel Garré

  2 dagen geleden
  Ik heb er massa's in de tuin, ze mogen komen tellen.
 • Patrick Verbelen

  2 dagen geleden
  Een jaar of vier terug, enorm veel kruisspinnen in de tuin, dat begon met kleine spinnetjes die alsmaar groeiden. Vorig jaar geen kruisspinnen te zien, dit jaar leek hetzelfde scenario zich af te spelen, vanaf vorige week hangen de volwassen exemplaren ineens overal. Opvallend hierbij is dat ik dit jaar nergens kleine kruisspinnen heb opgemerkt. Er is wel iets gaande, een nieuwe rover of zo.