Het Grondwettelijk Hof ziet geen juridische problemen bij de registratie van een digitaal beeld van vingerafdruk op de Belgische identiteitskaarten. Het heeft een beroep daartegen van privacyactivisten verworpen.
Volledig scherm
Het Grondwettelijk Hof ziet geen juridische problemen bij de registratie van een digitaal beeld van vingerafdruk op de Belgische identiteitskaarten. Het heeft een beroep daartegen van privacyactivisten verworpen. © Vertommen

Wet rond vingerafdrukken op identiteitskaart geen schending van de privacy, oordeelt Grondwettelijk Hof

De registratie van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart is niet in strijd met de privacy. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, die geld inzamelde om de zaak op te starten, reageert teleurgesteld.

12 reacties

 • Ramon Simon

  1 jaar geleden
  Dat hof is zo corrupt als het maar kan zijn. Is wel een schending plus disproportioneel. Voor mij is het een schending van fysieke integriteit. Men krijgt de mijne niet. Mensen zien echt niet het gevaar ervan in. Men zou het vaccinatiepaspoort ook kunnen vervangen door vingerafdrukken als er een databank is. Maar waarom daar stoppen? Geen alcohol onder 18, dus iedereen vingerafdruk scannen. Leefloon mag niet op café dus eerst iedereen laten scannen.
 • Bart Timperman

  1 jaar geleden
  Als het alleen maar op je identiteitskaart geplaatst word als hulpmiddel om je te identificeren en dit niet opgeslagen word in een centrale databank zie ik geen probleem hiermee.
 • Jan Desmet

  1 jaar geleden
  Maar normaal en goed ook, wie niks mispeuterd hoeft niks te vrezen! Punt.
 • Leopold Vanhoof

  1 jaar geleden
  Criminelen zullen dat niet graag horen.
 • Leo Van Rillaer

  1 jaar geleden
  Bij het betreden van de USA neemt Homeland Security sowieso je vingerafdrukken of je komt er niet in.
 1. Politie moet prioriteit maken van fietsdiefstallen: “Eindelijk gaan ze dit au sérieux nemen”
  Play

  Politie moet prioriteit maken van fietsdief­stal­len: “Eindelijk gaan ze dit au sérieux nemen”

  Er komt één nationaal registratiesysteem voor fietsen, zodat de politie een teruggevonden fiets gemakkelijker aan de eigenaar kan terugbezorgen. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) maakt van fietsdiefstallen - bijna 70 per dag - voortaan ook een prioriteit voor de politie. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg zaterdag. Wies Callens, woordvoerder van de Fietsersbond reageert tevreden in bovenstaande video: “Mensen gaan zo sneller de stap zetten om een fietsdiefstal aan te geven.”
 2. Nederlandstaligen krijgen voorrang bij schoolinschrijvingen in Vlaamse Randgemeenten

  Nederlands­ta­li­gen krijgen voorrang bij schoolin­schrij­vin­gen in Vlaamse Randgemeen­ten

  De Vlaamse regering heeft vrijdag een lijst met twintig gemeenten goedgekeurd waar Nederlandstaligen voorrang krijgen bij de inschrijvingen op school. De negentien gemeenten van de Vlaamse Rand en de gemeente Halle zullen vanaf volgend schooljaar in 136 basisscholen voorrang kunnen geven aan kinderen uit de eigen gemeente. In 35 scholen van het secundair onderwijs zullen dan weer 70 procent van de beschikbare plaatsen voorbehouden kunnen worden aan leerlingen die in het verleden altijd gekozen hebben voor Nederlandstalig onderwijs. Dat maakt minister van Onderwijs en de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bekend.