Wet rond vingerafdrukken op identiteitskaart geen schending van de privacy, oordeelt Grondwettelijk Hof
De registratie van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart is niet in strijd met de privacy. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, die geld inzamelde om de zaak op te starten, reageert teleurgesteld.
Delen per e-mail
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) besliste in 2018 om, ondanks een negatief advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), digitale vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart. De uitreiking van de vernieuwde kaarten is vorig jaar begonnen: in de loop van 2020 kregen ruim 53.000 Belgen zo’n eID, zo maakte huidig minister Annelies Verlinden (CD&V) onlangs nog bekend.
Procedure
In maart 2019 startte privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert een procedure op om de maatregel te laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof, onder meer omdat die niet wettelijk, niet proportioneel en niet veilig zou zijn. Via de crowdfundingcampagne “Stop de Vingerafdruk” en met zijn stichting Ministry of Privacy haalde hij daarvoor ruim 26.600 euro op. Ook de Liga voor Mensenrechten trok naar het Grondwettelijk Hof.
Identiteitsfraude
Het Hof heeft hun vernietigingsverzoek niet ingewilligd. Het vindt dat het doel, identiteitsfraude bestrijden, een inmenging in het recht op eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens “redelijk verantwoordt”. Dat er geen permanent centraal register van alle vingerafdrukken wordt ingevoerd, speelt daarbij een rol.
Teleurgesteld
Privacjurist Dobbelaere-Welvaert reageert teleurgesteld via Twitter. “Als het Grondwettelijk Hof in deze zaak geen schending ziet van de privacy, dan vrees ik voor elke andere privacyzaak in de toekomst”, zegt hij in een eerste reactie. “Vandaag is een uitermate trieste dag voor de privacy van alle burgers in dit land. Bijzonder, bijzonder teleurgesteld.”
In een volgende tweet voegt hij toe: “We gaan nu de tijd nemen om het arrest gedetailleerd door te nemen. Op basis daarvan beslissen we of het juridisch en budgettair steek houdt om dit te escaleren naar het Europees Hof van de Mensenrechten”.
Liga voor Mensenrechten: “Achterpoortjes gesloten”
“Het Hof heeft wel de puntjes op de i gezet bij een aantal zaken die nog onduidelijk waren”, zegt voorzitter Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten. Een aantal achterpoortjes worden door het arrest afgesloten, meent ze.
“Zo verduidelijkt het Hof dat een permanente centrale databank van vingerafdrukken niet kan. Nadat een identiteitskaart is aangemaakt, zal dus het beeld van de vingerafdruk automatisch verwijderd worden en enkel lokaal op de identiteitskaart worden opgeslagen. De vingerafdruk mag ook naderhand nergens opgeslagen worden én mag enkel uitgelezen worden met de bedoeling om de identiteit van een kaarthouder te verifiëren wanneer dat enkel op basis van de foto niet kan. Tot slot heeft het Hof ook duidelijk gemaakt dat het beeld van de vingerafdruk niet gedeeld kan worden met andere overheidsinstanties, behalve voor de aanmaak van de identiteitskaart.”
De Liga wijst erop dat er ook nog een procedure werd ingeleid bij de Raad van State, namelijk tegen het koninklijk besluit dat de uitvoering van de wet regelt. Het gaat dan over technische aspecten, zoals de vraag of een volledige foto of scan van de vingerafdruk wel een veilige keuze is, en of het gebruik van een contactloze chip voldoende veilig is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
REPORTAGE. Baraque de Fraiture kan drukte niet meer bolwerken en blijft dit weekend afgesloten: “Kom niet, anders zal politie je moeten wegjagen”
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Meer dan 53.000 Belgen hebben al elektronische identiteitskaart met vingerafdruk
Ruim 53.000 Belgen kregen in de loop van 2020 een vernieuwde elektronische identiteitskaart met vingerafdruk. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De Federale Overheidsdienst start vandaag een informatiecampagne over de nieuwe eID's. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Politieagent vuurde van dichtbij rubberen kogels af op jongere bij Brusselse rellen
Minstens één politieagent heeft bij de rellen na de manifestatie voor Ibrahima B. van dichtbij rubberen kogels afgevuurd. Dat blijkt uit een filmpje dat circuleert op sociale media. -
PREMIUM
De 16 vragen van De Wachter aan Lieven Boeve: “Toen mijn vader stierf, was ik 7. Ik zat vol vragen. ‘Waartoe dient dat hier allemaal?’”
11 reacties
Bart Timperman
Jan Desmet
Leopold Vanhoof
Leo Van Rillaer
mobius vandenhole