Grenscontroles tussen België en Frankrijk. (archieffoto)
Volledig scherm
Grenscontroles tussen België en Frankrijk. (archieffoto) © belga

West-Vlaanderen houdt nu al grenscontroles

VideoSinds maandagavond zijn er grenscontroles aan de Frans-Belgische grens ter hoogte van De Panne. Daar had de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé om gevraagd naar aanleiding van de gedeeltelijke ontruiming van de Jungle, het tentenkamp in het Noord-Franse Calais.

 1. Overrompeling Belgische kust dreigt door ontruiming in Calais

  Overrompe­ling Belgische kust dreigt door ontruiming in Calais

  In het vluchtelingenkamp 'The Jungle' in Calais wordt een volgende uitzetting voorbereid. Eerder dit jaar had de Franse staat al een strook van 100 meter vrijgemaakt, waarbij de bewoners werden ondergebracht in een kleinere, dichter bevolkte omgeving. Ook dat deel dreigt nu te moeten verdwijnen. De vrijwilligers in Calais vragen zich af wat er met de vluchtelingen moet gebeuren waarvoor er geen opvangplaatsen voorzien zijn. Ze vrezen dat velen van hen naar België zullen afzakken, zegt vrijwilliger Dirk Vandervelden in een persbericht.
 2. Hulporganisaties 'Jungle' in Calais tellen 3.455 bewoners die worden uitgezet, overheid houdt het op 1.000
  VLUCHTELINGENCRISIS

  Hulporgani­sa­ties 'Jungle' in Calais tellen 3.455 bewoners die worden uitgezet, overheid houdt het op 1.000

  Hulporganisaties die actief zijn in het opvangkamp in het Franse Calais, de zogenaamde 'Jungle', schatten het aantal bewoners van het gebied dat de komende dagen zal ontruimd worden een pak hoger in dan de Franse overheden tot nu toe te kennen gaven. Er is sprake van 3.455 bewoners, terwijl de overheden het tot nu toe hadden over 800 tot 1.000 bewoners van het zuidelijke deel van het kamp dat tegen morgenavond 20 uur moet ontruimd zijn.