Werkend koppel moet 150 euro minder belastingen betalen
Iedereen die werkt in ons land krijgt een belastingskorting tot 150 euro, zo blijkt uit het begrotingsakkoord. Concreet kan een werkende alleenstaande rekenen op 50 euro belastingverlaging, voor een werkend koppel loopt dat op tot 150 euro korting.
Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigt dinsdag een lastenverlaging van 300 miljoen euro aan voor de werkende middenklasse, via een hervorming van de zogenaamde ‘bijzondere bijdrage sociale zekerheid’ (BBSZ).
1994
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legde enkele weken geleden het voorstel op tafel om de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid af te schaffen.
Het gaat om een crisisbelasting die alle werknemers sinds 1994 betalen. “Jean-Luc Dehaene (CD&V) voerde de bijdrage in om België in de eurozone te krijgen, maar omdat de tarieven en de grensbedragen nooit geïndexeerd werden, is de fiscale druk vandaag van de hogere naar de lagere middenklasse verschoven. Daardoor veroorzaakt ze eveneens een inactiviteits- en promotieval”, zei minister Van Peteghem er eerder over. De afschaffing ervan moet mensen ertoe aanzetten meer te gaan werken.
(Lees verder onder de video)
Uitdoven
De federale regering zet nu een eerste stap om de bijdrage te doen uitdoven: in deze eerste fase wordt het tarief van 9% verminderd tot 7% en wordt het maximumbedrag van 731,30 euro verlaagd tot 581 euro.
Koopkracht
“Door het systeem af te bouwen wordt de koopkracht van gezinnen en alleenstaanden versterkt en de promotieval verkleind”, stelt Van Peteghem. “Zo geven we een impuls aan de koopkracht van werkende alleenstaanden en werkende koppels van respectievelijk 50 en 150 euro per jaar. Daarenboven zorgen we dat de impact van de federale werkbonus op de lagere lonen niet onmiddellijk wordt wegbelast.”
Promotieval
“Daarnaast wordt ook het probleem van de promotieval aangepakt”, aldus de minister. Van Peteghem gaf in dat verband eerder het volgende voorbeeld: “Wie aan het minimumloon werkt, betaalt nu 57 euro BBSZ per jaar. Als hij door promotie of meer werkuren een loonsverhoging van 100 euro per maand krijgt, verhoogt de BBSZ naar 152 euro en verliest hij een volle maand opslag. Het optrekken van het minimumloon zal dat nog versterken.”
Wat de overheid met de ene hand geeft, neemt ze met de andere af. Daar moeten we nu al iets aan doen.
“Wat de overheid met de ene hand geeft, neemt ze met de andere af. Daar moeten we nu al iets aan doen”, aldus Van Peteghem. “In de coronacrisis zijn heel veel mensen in moeilijke omstandigheden aan de slag gebleven, die geen coronasteun hebben gekregen en die ook de verhoging van het minimumloon niet voelen. Ook voor die mensen mag werken meer lonen dan niet werken.”
Vier fases
De minister wil de BBSZ uiteindelijk in vier fases laten uitdoven: 2022, 2024, 2026 en 2028. Voor een gezin met een gemiddeld loon komt dat in 2028 neer op een lastenverlaging van zo’n 700 euro per jaar. De maatregel kost in totaal 1,2 miljard euro, maar moet budgetneutraal zijn. Dat betekent dat het gaat om een lastenverschuiving (taxshift) naar andere inkomsten.
UGent-econoom: “Wie werkt, zal écht meer overhouden”
Stijn Baert (UGent) ziet veel potentieel in de afschaffing van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid. “Wie werkt, zal écht meer overhouden”, zegt de arbeidseconoom, die vooral van deze begrotingsmaatregel een activerend effect verwacht.
Baert spreekt van “een belasting op arbeid die men over de tijd wil uitdoven.” Dat is vooral een goede zaak omdat zo de financiële kloof tussen werkenden en niet-werkenden groter wordt. “Politici rollen al jaren over elkaar om dat te bepleiten”, zegt hij na de begrotingsgesprekken. “Dit is een zichtbare manier om dat te doen. Werkenden zullen meer centen overhouden als ze aan het werk gaan of promotie krijgen”.
“Hiermee doet men wat men al lange tijd zegt”, vindt de arbeidseconoom, “namelijk werken meer doen lonen en zorgen dat het verschil met niet-werken vergroot.”
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ONZE OPINIE. Na het opbod over de energiefactuur is de verwachting gecreëerd dat de regeringspartijen de piek voor iedereen zouden verlichten
Soms kan het snel gaan. Als burgers in hun portefeuille geraakt worden, schiet de politiek wakker. De eerste witte rook uit de schoorsteen van de Zestien, waar de federale regering zich buigt over een megadeal, ging over de energiefactuur. -
OVERZICHT. Weg met ziektebriefje voor één dag (behalve voor kmo's), strenger voor langdurig zieken: dit staat in het nieuwe begrotingsakkoord
Na een verwarrende nacht en ochtend werd uiteindelijk een begrotingsakkoord bereikt. Dat wordt bevestigd aan onze redactie door verschillende bronnen. De onderhandelingen sprongen vannacht nog af en premier De Croo (Open Vld) en een aantal andere ministers verlieten de tafel. De gesprekken over het gunstregime voor de eerste aanwerving en de versoepelingen van nachtarbeid zouden telefonisch verder zijn gevoerd. “De voorbije weken is bijzonder had gewerkt, en we zijn gekomen tot een zeer breed pakket aan maatregelen", kondigt de premier aan tijdens de persconferentie over het begrotingsakkoord. Er komt een korting op de energiefactuur, kmo’s zouden in vrijgesteld worden van de afschaffing van het ziektebriefje en wie werkt zou een belastingkorting tot 150 euro krijgen. Een overzicht van wat we nu al weten over het begrotingsakkoord. Volg hier de State of the Union van premier Alexander De Croo in het federale parlement. -
Jobat
Helft Belgische werknemers solliciteerde afgelopen halfjaar: hoe weet je of je toe bent aan een nieuwe job?
De helft van de Belgische werknemers solliciteerde het voorbije halfjaar voor een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone. Wat zijn de voornaamste redenen daarvoor? En hoe weet je of jij ook toe bent aan een nieuwe professionele uitdaging? Jobat.be zet je op weg met een handige zelftest. -
-
Genk
Grote problemen op de Maas: scheepvaartverkeer dreigt stil te vallen door droogte
Het water van de Maas staat zo laag dat er niet meer voldoende is om de sluis naar het Albertkanaal te vullen. Dat bevestigt het kabinet van bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). De Vlaamse Waterweg heeft een mobiele pomp geactiveerd die het water uit die sluis zal hergebruiken. Ze hopen dat het scheepvaartverkeer op die manier gegarandeerd blijft. -
Livios
Je terras opnieuw aanleggen: deze aandachtspunten verlies je beter niet uit het oog
Je terras is tijdens de zomermaanden dé ideale plek om even te ontspannen, met vrienden te aperitieven of een boek te lezen. Lig je graag in de zon of verkies je een plekje in de schaduw? Met deze tips van bouwsite Livios maak je van je terras het plekje bij uitstek om tot rust te komen. -
Independer.be
Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt. -
Geen budget voor verdelgers Aziatische hoornaars in Vlaanderen: “Eerste dodelijke slachtoffer nog deze zomer”
De nesten van de Aziatische hoornaar worden op dit moment niet meer verdelgd omdat het budget daarvoor helemaal is uitgegeven. De exotische wesp vreet echter onze bijen op, en een steek kan ook voor ons levensgevaarlijk zijn. Het Vlaams Bijeninstituut vraagt daarom extra budget aan de bevoegde ministers Zuhal Demir en Jo Brouns, maar krijgt dat (nog) niet. De voorzitter van het instituut waarschuwt dat het eerste dodelijke slachtoffer nog deze zomer zal vallen.