Werfwater mag niet langer zomaar in riool verdwijnen
Aannemers zullen in de toekomst niet langer zomaar grondwater op werven kunnen wegpompen in de rioleringen. Nu belandt nog 90 procent van dat werfwater in de riool. Dat cijfer moet omlaag, vindt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Zij verscherpt de milieuregels zodat aannemers minder grondwater oppompen en dat water ook pas in laatste instantie mogen lozen in de riolering. De ingreep moet helpen in de strijd tegen droogte en waterschaarste.
Vlaanderen kampt al langer met nijpende waterschaarste. Vlaanderen heeft de vierde laagste waterbeschikbaarheid van alle OESO-landen en doet het onder meer slechter dan Spanje of Zuid-Italië. Vlaams minister Zuhal Demir probeert het tij te keren met een Blue Deal met daarin tal van maatregelen in de strijd tegen de droogte.
De N-VA-minister wil nu ook iets doen aan de verspilling van het werfwater. Momenteel loopt 90 procent van het water dat wordt opgepompt op werven nog weg in de riolen. Dat cijfer moet dringend omlaag, vindt Demir. Zij wil daarom de milieuregels aanscherpen. Zo moeten aannemers in de toekomst niet alleen minder grondwater oppompen, ze moeten ook eerst alternatieven gebruiken vooraleer ze het water zomaar in de riolen lozen. Zo kan het water terug in de grond gebracht worden via retourputten, infiltratieputten,... of kan het water hergebruikt worden. Zo kunnen aannemers bijvoorbeeld aftappunten inrichten en zouden buurtbewoners, landbouwers of gemeentelijke groendiensten dat water kunnen hergebruiken.
“Beperken, infiltreren, hergebruiken en terug naar een waterloop brengen”
Als dat niet kan, moet gekeken worden of het water niet kan afgeleid worden naar een waterloop of een plaats met gescheiden riolering. Enkel als alle voorgaande stappen niet haalbaar zijn, mag er nog geloosd worden in de openbare riolering. “Beperken, infiltreren, hergebruiken en terug naar een waterloop brengen. Pas als al die stappen ondernomen zijn of onhaalbaar bleken, kan het een optie zijn om water te lozen in de riolering", aldus Demir.
"Mensen storen zich dan ook terecht als ze voorbij een bouwwerf komen waar het water zomaar weggepompt wordt naar de riolering terwijl er talloze alternatieven zijn", meent de N-VA-minister. "Door de regelgeving aan te scherpen zorgen we ervoor dat water maximaal nuttig gebruikt kan worden, de bodem opnieuw infiltreert om onze watervoorraad aan te vullen én voorkomen we maximaal verspilling van ons blauwe goud".
De nieuwe regels worden nu voor advies voorgelegd aan de adviesinstanties. Nadien keren ze terug naar de ministerraad om definitief bevestigd te worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
-
PREMIUM
De seingever sterft uit, zelfs nu koersen hen 30 euro betalen: “Vorige week was er ruzie met iemand die niet wou wachten. Resultaat: een gebroken pols”
Dat de Ronde van België voor vrouwen op het laatste nippertje is afgelast is geen toeval: de seingever sterft uit. Nochtans verdient het niet slecht, zo’n middagje op een kruispunt staan: bedragen van 30 euro zijn geen uitzondering, zeggen organisatoren - en dan is er nog een opbod tussen de verschillende wielerorganisaties bezig. Wat is er aan de hand in wielerland? -
PREMIUM
Arts vergeet zes maanden oude dochter in warme auto op parking ziekenhuis: “Een verschrikkelijke tragedie met dodelijke afloop”
“Weet jij waar de baby is?”, vroeg haar man woensdag tegen de vooravond via de telefoon. Een onheilspellende stilte viel. Op slag rende een 39-jarige arts uit het ziekenhuis van Gilly (Charleroi) naar de parking, waar ze haar zes maanden oude dochter die ochtend vergeten was in haar wagen. Maar hulp kon niet meer baten. “Een verschrikkelijk drama”, klinkt het bij het ziekenhuis waar de moeder werkt. -
-
PREMIUM
Zie je plekken in jouw gazon? Let op voor deze vraatzuchtige larven!
-
PREMIUM
Achiel (18) en Daan (25) gebruiken snus en vertellen waarom: “We lagen plat van de rush op schoolreis”
Snus verovert het voetbalveld én het schoolplein. De nicotinezakjes zijn overal te krijgen in ronde doosjes met felle kleuren, ook al is de verkoop onder 18 jaar verboden. Wij spraken met student Achiel (18) en voormalig KAA Gent-speler Daan* (25), die openlijk vertellen over hun snusgebruik. “Je krijgt er rillingen van over heel je lijf.” -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen