Ouid-miliciens getuigen over legerdienst.
Volledig scherm
PREMIUM
Ouid-miliciens getuigen over legerdienst. © RV

Werden jongens ‘mannen’ in het leger? Oud-miliciens getuigen over hun diensttijd: “We zijn een generatie van watjes aan het kweken”

Dertig jaar nadat minister van Defensie Leo Delcroix (CVP) de dienstplicht opschortte, gaan er binnen het Belgische leger stemmen op om de legerdienst opnieuw te activeren. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) haastte zich om de opgelaten ballon te doorprikken: “Dienstplicht is vandaag helemaal niet aan de orde en ligt ook niet op tafel”, liet ze weten. Maar wat zeggen oud-miliciens zelf? Zijn ze in het leger ‘een echte man’ geworden of was het pure tijdverspilling? Zeven getuigenissen.

219 reacties

 • ed van meulder

  2 maanden geleden
  In mijn leger tijd was het loon 8 bfr op het einde was 10bfr . Maar je leert met uw weinig centen rond te komen. Al wat ik hier lees van zuipen is ferm gelogen. We hadden zelfs geen tijd om te gaan drinken. Als de wagen met goederen kwam had je de kans om iets te kopen maar die bier of andere alkoof wilde kopen dan was het van zijn eigen centen.
 • Guido Gilissen

  2 maanden geleden
  Wie vrede wil, moet klaar zijn om oorlog te voeren !
 • Hans De Bel

  2 maanden geleden
  Als de jeugd volgens jullie te weinig discipline heeft ligt dit meschien aan jullie zelf wat hebben jullie doorgegeven aan Jullie kinderen? Daar al eens aan gedacht? Veel ligt aan de ouders! Of moet het leger onze jeugd opvoeden? Ik denk dat het ons werk is , maar dat vergeten velen.
 • eddy verstappen

  2 maanden geleden
  Ge wordt er man ik stomficelier geweest m.a.g Schutter en dat was afzien he b 9maanden opleiding gehad en nog eens 3 maanden andere opdrachten het was luisteren en wie dat niet deed kreeg bak
 • Nickolas Laus

  2 maanden geleden
  Echte mannen… wat een zever. Ik werk dagelijks met jongeren en dat geeft me veel vertrouwen in de toekomst. De jeugd van tegenwoordig is assertief, geëngageerd en zeer sociaal ingesteld. Ze hecht veel belang aan moderne normen en waarden die de mens en omgeving centraal stellen en stelt de systemen in vraag die dat net niet doen. De vorige generaties (inclusief de zogenaamde ‘echte’ mannen) moeten niet fier zijn op hoe de wereld er dank zij hen uit ziet…
 1. IN KAART. Bekijk hier wanneer jouw gemeente afgeschakeld zou worden bij (dreigend) stroomtekort in 2025

  IN KAART. Bekijk hier wanneer jouw gemeente afgescha­keld zou worden bij (dreigend) stroomte­kort in 2025

  In 2025 sluiten (wettelijk gezien) alle kernreactoren in ons land. Daardoor loert een stroomtekort om de hoek, alsook het afschakelplan. Bij een (dreigend) tekort aan elektriciteit kan zo'n afschakelplan immers in werking treden. Dat gebeurt automatisch of manueel. Bij een deel van de eindafnemers wordt de elektriciteitslevering dan tijdelijk stopgezet om zo de vraag drastisch te verminderen en terug te brengen naar het niveau van het aanbod. Ontdek hier wanneer uw gemeente of straat aan de beurt zou zijn.