Misschien heeft u ze thuis wel ergens liggen: de spierwitte, stoffen mondmaskers van de overheid. U kon ze gratis afhalen bij de apotheek, maar aan onze regering hebben ze flink wat gekost. 45 miljoen, om precies te zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Misschien heeft u ze thuis wel ergens liggen: de spierwitte, stoffen mondmaskers van de overheid. U kon ze gratis afhalen bij de apotheek, maar aan onze regering hebben ze flink wat gekost. 45 miljoen, om precies te zijn. © Photo News

Werd er gesjoemeld bij aankoop van miljoenen mondmaskers door overheid? Factuur aan mysterieuze firma trekt aandacht van politie

De Belgische overheid kocht in juni miljoenen stoffen mondmaskers bij een onbekende Luxemburgse firma. Die deal ter waarde van 45 miljoen euro wordt vandaag nog steeds onderzocht door de politie. Wij doken in het dossier en ontdekten een factuur die nooit eerder aan de oppervlakte kwam. Ze roept veel vragen op. Vragen waarop de betrokken partijen bovendien weigeren te antwoorden. Werd er gesjoemeld?

  1. Strengere regels rond roken op komst: rookverbod in pretparken, speeltuinen en andere plaatsen met kinderen
    Update
    44

    Strengere regels rond roken op komst: rookverbod in pretparken, speeltui­nen en andere plaatsen met kinderen

    De federale regering wil roken in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen vanaf 2025 verbieden. Dat staat in een antitabaksplan waarvan het kernkabinet het federale standpunt vrijdag heeft goedgekeurd. Als het van de regering-De Croo afhangt komt er ook een verkoopverbod in cafés en op festivals, en vanaf 2028 ook in grote voedingswinkels. De tabaksfabrikanten tonen begrip dat de overheid de tabaksconsumptie wil terugdringen, maar plaatsen grote vraagtekens bij het plan. “Maatregelen afkondigen zonder voorafgaand overleg met de betrokken sectoren getuigt van weinig beleidsernst en verantwoordelijkheidszin.”
  2. Frank Vandenbroucke over RSV-circulatie: "De druk is groot bij afdelingen pediatrie, maar elk kind in nood krijgt een ziekenhuisbed"
    Play

    Frank Vandenbrou­c­ke over RS­V-circulatie: "De druk is groot bij afdelingen pediatrie, maar elk kind in nood krijgt een ziekenhuis­bed"

    Het RSV-virus circuleert de laatste tijd onder kinderen waardoor ziekenhuizen opnieuw onder druk staan. Dat zegt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij VTM Nieuws. “De ziekenhuizen hebben het zwaar en dat heeft voornamelijk te maken met personeelstekort", erkent de minister. Daarom besliste hij om de noodmaatregelen te verlengen en krijgen ziekenhuizen extra middelen.
  3. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
    Tweakers

    Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

    Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.