De tot nu toe laatste editie van de Dikke van Dale dateert van 2015.
Volledig scherm
PREMIUM
De tot nu toe laatste editie van de Dikke van Dale dateert van 2015. © ANP

Welke nieuwe woorden staan er in de Dikke Van Dale en wat betekenen ze? Van viruswappie over vriendenaandeel tot klimaatdrammer

De nieuwe Dikke Van Dale, die volgend jaar op 22 maart verschijnt, bevat duizenden nieuwe woorden. Welke nieuwe woorden zijn dat dan? Een knuffelcontact kennen we intussen allemaal, maar wat is een viruswappie of een klimaatdrammer? Een lijstje met de meest opmerkelijke woorden en hun betekenis vindt u hieronder.

2 reacties

 • Karla Desmet

  3 maanden geleden
  Viruswappie... Als je de betekenis niet kent, zelfs een schattig woord :)
 • piet devlieger

  3 maanden geleden
  Klimaatdrammer of zelfs klimaat-doordrammer zal ik alleszins in mijn woordenschat opnemen.
 1. Rechter verbiedt uitzending ‘De Kasteelmoord’ (VTM): “Elisabeth Gyselbrecht vraagt eigenlijk dat we er nooit nog iets over zeggen”
  Play
  85

  Rechter verbiedt uitzending ‘De Kasteel­moord’ (VTM): “Elisabeth Gysel­brecht vraagt eigenlijk dat we er nooit nog iets over zeggen”

  VTM mag de vierdelige reeks ‘De Kasteelmoord’ - die vanavond in première zou gaan - voorlopig niet uitzenden. Dat kreeg de zender vanmiddag te horen na een eenzijdig verzoekschrift van de advocaat van weduwe Elisabeth Gyselbrecht. Volgens gerechtsjournalist Faroek Özgünes zou Gyselbrecht zeggen dat de programmamakers elementen uit het strafdossier hebben gehaald die haar privacy en die van haar kinderen schenden en dat er mogelijk inbreuken zijn gebeurd op de journalistieke code. Volgens Özgünes bevat de reeks echter geen nieuwe elementen en heeft Gyselbrecht de docureeks ook helemaal nog niet gezien.
 2. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 3. Vandenbroucke stelt voor om kinderen na hoogrisicocontact toch naar school te laten gaan
  130

  Vandenbrou­c­ke stelt voor om kinderen na hoogrisico­con­tact toch naar school te laten gaan

  Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt voor om tijdelijk kinderen, die een hoogrisicocontact hebben gehad maar negatief testen op het coronavirus, toch naar school te laten gaan. Voorts wil hij ook af van de verplichting om een klas te sluiten na vier besmettingen. Dat standpunt verdedigt hij op de voorbereidende vergadering op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van woensdag.