“Een chirurgisch mondmasker helpt alleen als je anderen wil beschermen tegen stoffen die jij uitademt”
Volledig scherm
“Een chirurgisch mondmasker helpt alleen als je anderen wil beschermen tegen stoffen die jij uitademt” © Baert Marc

Welk mondmasker beschermt waartegen? Een expert legt uit

Zelfs als heel Vlaanderen vandaag nog achter een naaimachine kruipt krijgen we het tekort aan mondmaskers niet weggestikt. Dokters en verzorgers zijn door zo'n masker niet beschermd. Zij hebben een speciaal type nodig. Wat is het verschil tussen al die soorten maskers? Waarom helpt het ene mondkapje beter dan het andere? Een expert legt het uit:

20 reacties

 • Danny De Ruelle

  3 jaar geleden
  @Michel de Blay: wat denk je zelf? men moet al een gesofistikeerde compressor hebben die de buitenlucht filtert en droogt zodat je met zuivere lucht je maker of filtertje kan uitblazen want anders blaas je alle vuiligheid die in de lucht hangt door je filter, je kan je beter telkens een nieuw FFP 2 of 3 maskertje kopen want dergelijke installatie haal je er van ze leven niet uit.
 • Jan De Bisschop

  3 jaar geleden
  Als je weet dat een dergelijk virus een tienduizendste van een millimeter meet (niet te zien met een optische microscoop) dat weet je meteen dat die los door elk materiaal gaat waaruit de maskers bestaan. Enkel de mogelijke virusdragende vochtpartikels, die veel groter zijn, worden een beetje tegengehouden. Gaan we eens verder nadenken?
 • Thiery Vansweevelt

  3 jaar geleden
  Andere experts spreken deze expert tegen. Volgens andere betrouwbare bronnen en ervaringsdeskundigen is een mondmasker correct opzetten en gebruiken niet echt eenvoudig voor de leek. Bovendien gaan ze niet lang mee. STOP de mondmaskerhetze. Enkel psychologisch belangrijk en daar schuilt het gevaar. De 'slimme Vlaming' zou prompt weer overal de straat op gaan met zijn beschermend mondmasker. Je ziet nu al overal mensen die de regels aan hun laars lappen.
 • jean marchand

  3 jaar geleden
  Een ffp3 masker ademt ook best wel moeilijker. Dat draag je geen hele dag.
 • erwin Veltjen

  3 jaar geleden
  natuurlijk is het goed dat iedereen een masker zou dragen als hij zijn woning verlaat "iedereen in zijn kot" telt ook voor het virus en met een masker op blijft hij (hopelijk) bij zijn gastheer (in zijn kot)
 1. STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
  TV

  STREAMING­TIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zom­bie-apocalyps

  Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).
 2. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.