Van januari tot en met september werden de procedures van eerder aangekondigd collectief ontslag afgesloten in 28 bedrijven.
Volledig scherm
Van januari tot en met september werden de procedures van eerder aangekondigd collectief ontslag afgesloten in 28 bedrijven. © photo_news

Weinig collectieve ontslagen aangekondigd in eerste negen maanden

Van januari tot en met september hebben veertig bedrijven in België de intentie aangekondigd om over te gaan tot collectief ontslag. Daarbij kwamen 2.5047 banen op het spel te staan, of minder dan de helft van het gemiddelde van de voorbije tien jaar, zo blijkt donderdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid.

 1. Steeds meer Vlamingen met migratieachtergrond verhuizen naar grensgemeenten en de rand

  Steeds meer Vlamingen met migratie­ach­ter­grond verhuizen naar grensge­meen­ten en de rand

  Vlaanderen en Brussel zijn de afgelopen dertig jaar veel diverser geworden. Alleen heeft die toenemende diversiteit zich vertaald in een ruimtelijke ongelijkheid en zijn Vlamingen met een migratieachtergrond meer naar grensgemeenten en de rand getrokken. Dat blijkt uit de Atlas Superdiversiteit Vlaanderen, een nieuw rapport dat de spreiding, schaal en evolutie van de diversiteit in Vlaanderen en Brussel in kaart bracht voor de afgelopen 30 jaar.
 2. Nieuwe koning betekent nieuwe hofhouding: topdiplomaat en ex-agent vormen ruggengraat van Team Charles
  PREMIUM
  ROYALTY

  Nieuwe koning betekent nieuwe hofhouding: topdiplo­maat en ex-agent vormen ruggen­graat van Team Charles

  Met de nieuwe koning neemt ook een nieuwe hofhouding haar intrek in Buckingham Palace. Team Charles wordt geleid door Clive Alderton, een gewezen diplomaat die ook in Brussel aan de slag was. “Hij is geen jaknikker, hij durft een eigen mening te hebben. Charles waardeert dat.” Maar wat gebeurt er dan met de medewerkers van de Queen? En in het bijzonder met vertrouwelinge Angela Kelly, die zo close was met Elizabeth II dat ze een huis op het domein van Windsor kreeg?
 1. Martine Prenen moest zich noodgedwongen heruitvinden na ontslag bij VRT: “Tegen de verkeerde schenen geschopt”
  PREMIUM
  BV

  Martine Prenen moest zich noodgedwon­gen heruitvin­den na ontslag bij VRT: “Tegen de verkeerde schenen geschopt”

  “Even rouwen na een tegenslag mag, maar dan moet je op zoek naar een nieuw pad.” Het zijn de woorden van Martine Prenen (58), die vijftien jaar geleden zélf op zoek moest naar zo’n nieuw pad, na haar ontslag bij ‘De rode loper’. In ‘Dag Allemaal’ vertelt ze over haar gedwongen vertrek, haar nieuwe boek en verklapt ze of ze nog zou terugkeren naar de VRT. “Het eerste jaar was heel bitter. Absoluut.”
 2. Kerngezond voor corona, nu snakt studentenrestaurant Alma naar adem: “Thuiswerken en online lessen zijn een ramp voor ons”
  PREMIUM
  Leuven

  Kerngezond voor corona, nu snakt studenten­res­tau­rant Alma naar adem: “Thuiswer­ken en online lessen zijn een ramp voor ons”

  Een hap gaan eten na een lesdag in studentenrestaurant Alma was vroeger een vanzelfsprekendheid. Maar sinds de coronacrisis zie je er nog maar weinig studenten eten. Dit academiejaar startte wel goed, tot de vierde golf opnieuw roet in het eten gooide. “We moeten ons concept herdenken: de eetgewoontes van de gemiddelde student zijn veranderd”, zegt Stefaan Saeys, voorzitter van de raad van bestuur van Alma. Het relaas van een kerngezonde organisatie die de coronacrisis probeert te overleven.