Weer meer dan 1.000 coronapatiënten in ziekenhuizen: “Voorspelde herfstgolf duidelijk ingezet”
OverzichtVoor het eerst sinds eind augustus liggen er weer meer dan duizend mensen met of wegens een besmetting met het coronavirus in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano.
Het gaat om 1.080 patiënten, of een toename met 46 procent tegenover een week eerder. Van die patiënten hebben er 50 intensieve zorgen nodig. Dat is een daling met 2 procent.
“De ziekenhuisopnames nemen versneld toe, waarmee de voorspelde herfstgolf duidelijk is ingezet”, duidt viroloog Steven Van Gucht de cijfers. “Zoals verwacht zien we een duidelijke toename in de bezetting van de algemene ziekenhuisbedden, terwijl de belasting op intensieve zorg voorlopig laag blijft.”
Griep vs. Covid-19
“Het is belangrijk dat mensen van boven de 50 jaar en mensen met onderliggende aandoeningen tijdig hun covidvaccin nemen. Binnenkort zal eveneens de vaccinatiecampagne tegen de griep starten. Als u tot een risicogroep behoort, is het aan te raden om u ook te laten vaccineren tegen de griep. Het coronavirus en griepvirus zijn immers verschillende virussen en vaccinatie tegen zowel covid als griep zijn belangrijk. We verwachten dat deze winter ook het griepvirus volop zal circuleren”, aldus nog professor Van Gucht.
Naast de ziekenhuisopnames stijgt ook het aantal geregistreerde besmettingen met Covid-19 verder. Het waren er tussen 20 en 26 september dagelijks gemiddeld 2.471, een toename met 27 procent tegenover de voorgaande zeven dagen.
Het aantal uitgevoerde testen is blijven stijgen, met een gemiddelde van 12.185 testen per dag.
De positiviteitsratio is ook licht gestegen tot 20,9 procent. Dat betekent dat ruim een coronatest op de vijf een besmetting aangeeft.
Het reproductiegetal - dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt - bleef ook toenemen en ligt op 1,22 (+15 procent).
In de week van 20 tot 26 september stierven gemiddeld 3,9 mensen per dag (+4 procent) aan Covid-19, wat het aantal overlijdens sinds het begin van de pandemie op 32.673 brengt.
Op 27 september hadden ruim 1.850.000 miljoen mensen al een tweede booster gekregen, of 16 procent van de volwassen Belgische bevolking. In Vlaanderen heeft 27 procent van de 18-plussers een tweede booster gekregen, tegenover Brussel (5 procent), Wallonië (12 procent) en het Duitstalige landsdeel (8 procent).
Het verschil in vaccinatiegraad in Vlaanderen en de rest van het land kan volgens Sciensano deels worden verklaard doordat Vlaanderen reeds voor de zomer ervoor koos om de meest kwetsbaren - 80-plussers en bewoners van woonzorgcentra - actief uit te nodigen voor een tweede booster.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Vragen over het stikstofdossier? Stel ze dan hier aan minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V)
Zondagmiddag is Vlaams minister van Werk, Economie en Landbouw Jo Brouns (CD&V) te gast bij VTM Nieuws. Hebt u vragen voor Brouns over het stikstofdossier of de jobbonus? Stel ze dan hier. -
PREMIUM
Jimmy (31) heeft een budgetmeter, maar moet net méér betalen voor energie: “We durven verwarming nog amper op te zetten”
Terwijl de dalende energieprijzen de energiefactuur voor de meeste Vlamingen eindelijk wat lichter maakt, zien de meest kwetsbare gezinnen hun factuur met 15 procent stijgen. Zij betalen op dit moment zelfs het allerduurste tarief op de markt. “Met een budgetmeter zou ik snel mijn schuld kunnen afbouwen, werd me gezegd. Maar de kosten lopen alleen maar op”, getuigt Jimmy (31). -
-
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Na veertig jaar gaat dinsdag definitief de stekker uit Tihange 2
Na Doel 3 is het dinsdag de beurt aan de kernreactor Tihange 2 om definitief van het stroomnet gekoppeld te worden, na een carrière van precies veertig jaar. -
Groeipakket niet langer geschorst na arbeidsongeval
Jobstudenten die een vergoeding krijgen na een arbeidsongeval zullen voortaan hun groeipakket niet langer geschorst zien. Dat schrijft De Zondag. “Niemand kiest ervoor om een arbeidsongeval of beroepsziekte te krijgen, en als het je overkomt, is het niet logisch dat je je Groeipakket verliest, terwijl je het wel zou krijgen als je gewoon had kunnen doorwerken”, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in een persbericht.