Premier Alexander De Croo en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Alexander De Croo en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke © Photo News

Weer in klein gezelschap aan de kersttafel? Overlegcomité zal 'harde' maatregelen nemen: dit ligt op tafel

Voor de derde keer in evenveel weken tijd komt het Overlegcomité vandaag samen. Het ­onderwijs zit in de hoek waar de ­klappen vallen. Een contactbubbel van vijf werd overwogen door de experts, maar dat plan sneuvelde gisteravond op de ­tafel van het kernkabinet. “Weer met vijf op Kerst en Nieuwjaar? Dat ligt toch moeilijk.” Dit ligt op tafel van het Overlegcomité. 

249 reacties

 • Carla Van Geel

  2 maanden geleden
  Hoe kan men een pandemie aanpakken zoals het moet, als er geen samenwerking is? Waarom kunnen politici hun eigenbelang niet opzij zetten als er mensenlevens en de werking van de zorgsector in de weegschaal liggen. Zorgsector waar al enorm in gesnoeid werd. Alle partijen moeten samenwerken en zoveel mogelijk de vooruitzichten van oa. Erika Vlieghe volgen, die ons verwittigde dat dit zou gebeuren bij te snelle versoepelingen. Bij de pokken was de horror zichtbaar...en er was geen tegenwerking.
 • Roger Van Bael

  2 maanden geleden
  Denken jullie dat de gewone mens de werk man de niet welstellende de armen geen of het niet moeilijk hebben het zijn niet alleen de artistieke wreed en bedrijven en horeca en industriële maar wij de gewoonte man of vrouw in de straat die het gelach ook moeten betalen en ondergaan
 • gilbert Gijdé

  2 maanden geleden
  harde maatregelen ,laat me niet lachen;met deze regering geraken we nooit uit de pandemie.Zijn dit een bende prutsers.We kunnen mss nog enkele ministers van gezondheid bijmaken ,en een paar secretarissen,dan zal het wel goed komen in 2050
 • Debbie De Bruyn

  2 maanden geleden
  Ik hou mij al 2 jaar aan de regels. Wat is mijn beloning? Politieke knoeiers. Zo blijft alles nog jaren aanslepen.
 • leen hanssens

  2 maanden geleden
  Op naar volgende week met andere beslissingen.
 1. Marc Van Ranst ziet “waanzinnige besmettingscijfers”, maar ook dat “we naar een top aan het toewerken zijn”
  Play

  Marc Van Ranst ziet “waanzinni­ge besmet­tings­cij­fers”, maar ook dat “we naar een top aan het toewerken zijn”

  “Andere landen die ons zijn voorafgegaan, hadden ook dergelijke cijfers en hebben daarna dan wel een piek bereikt”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan HLN LIVE over wat hij “waanzinnige besmettingscijfers” noemt in ons land. Ook wij zijn nu, volgens de professor, “naar een top aan het toewerken”. Tot die piek bereikt is, kan er nog niet drastisch worden versoepeld, maar daarna zeker wél, stelt hij.
 2. Scholen proberen examens te redden, maar leerlingen zitten met extra stress: “Heeft studeren nu wel nut?”
  PREMIUM

  Scholen proberen examens te redden, maar leerlingen zitten met extra stress: “Heeft studeren nu wel nut?”

  Op een week tijd is het aantal scholen dat dicht ging wegens corona zo goed als verdubbeld, van 69 naar 115. Bevoegd minister Ben Weyts was donderdag niet van plan om extra maatregelen te nemen, maar het overlegcomité van vandaag viseert ook de scholen. Volledig afstandsonderwijs behoort tot de mogelijkheden. De vraag die sowieso op ieders lippen rust is dan: hoe krijg je nu de examens georganiseerd. Extra stresserend voor de tieners die nu over hun boeken gebogen zitten. “Ik zit hier wel te studeren, maar heeft dat nog wel zin?”.
 1. Weyts over verregaand GEMS-advies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”
  Play

  Weyts over verregaand GEMS-ad­vies: “Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school”

  Het rapport dat de GEMS-expertengroep heeft afgeleverd, komt volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neer op een "de facto lockdown". De minister begrijpt dat de experten "ingrijpende maatregelen bepleiten", maar hij hamert op de maatschappelijke kost van schoolsluitingen. "De laatste plek waar je verplicht het licht uit doet, is de school", aldus Weyts vandaag in het Vlaams Parlement.