Veronique De Tier werkte samen met drie collega's twee jaar lang aan een boek over dialecten in Vlaanderen.
Volledig scherm
PREMIUM
Veronique De Tier werkte samen met drie collega's twee jaar lang aan een boek over dialecten in Vlaanderen. © Gianni Barbieux / Photo News

Wat zijn ‘savatten’? En is West-Vlaams het oudste Nederlands? De leukste vragen over het Vlaamse dialect beantwoord

Onze mening over dialectsprekers kan bijzonder hard zijn: ze zijn ruw, onbeschaafd en lomp. En toch vinden we het charmant als we iemand blaffeture, carnassière of poepescheetje horen zeggen. Vier wetenschappers vonden de materie zo intrigerend dat ze een lijvig boek schreven over het dialect in Vlaanderen. Bestaan er echt meer dan vijftig woorden voor motregen? Is West-Vlaams het oudste Nederlands? Wat zijn savatten? Wij pikten enkele van de leukste vragen er voor u uit.

36 reacties

 • Tom De Ketelaere

  11 maanden geleden
  Bruges west Vlaams is geen kortijks west Vlaams en geen Oostend west Vlaams! Je hebt vele west Vlaamse dialecten
 • Marianne Foert

  11 maanden geleden
  Elk dialect heeft zijn charmes en dialect mag niet verdwijnen. Maar als je ergens anders te lande gaat, spreek dan AN, want dat kan een WVL niet. Die denken dat ze in het uiterste puntje van Limburg ook hun dialect moeten spreken, ookal verstaat niemand dat.
 • monique bolen

  11 maanden geleden
  Ik ben fier een W-VL te zijn trouwens niets doet meer deugt als je op het vrimde ziet een moentje West- Vlams te klappen met twiene die wok die tale spreekt.
 • Filip Doornaert

  11 maanden geleden
  West Vlaams, waar de woorden "ja" en "nee" kunnen vervoegd worden.
 • Sabine Van de Kerkhove

  11 maanden geleden
  En de vlaams ardennen, niet vergeten é Redzekes = Nipt Endeken = Droge worst Fluitenier = Wesp Bootbozze = Brooddoos Toetoet = Toch wel Nu gaan we elkaar verstaan ze ;-))