Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. © Photo News/BELGA

Wat weten we over (tweede) omikronpatiënt in ons land? En zullen er nog meer opduiken? Marc Van Ranst en Steven Van Gucht geven antwoord

Er is in ons land een tweede besmetting met de omikronvariant opgedoken. Het totale aantal gevallen komt daarmee op twee en er zijn nog een tiental andere verdachte stalen die momenteel getest worden. Wat weten we over de (twee) omikronpatiënten in ons land? En zullen dat er (veel) meer worden? Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht geven antwoord. 

 1. Waarom wordt het moeilijk om coronacijfers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit
  PREMIUM

  Waarom wordt het moeilijk om coronacij­fers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit

  Er is eindelijk een heel klein lichtpuntje in deze vierde golf. Het aantal coronabesmettingen nam deze week iets minder snel toe dan de week voordien. “Maar we zijn er nog lang niet”, zegt Steven Van Gucht. “Het zal nog een moeilijke opgave worden om de curves naar beneden te krijgen tegen Kerstmis en nieuwjaar.” Waarom zal dat zo lastig zijn? En hoe laag moeten de cijfers eigenlijk zijn voor de maatregelen versoepeld kunnen worden?
 2. Elf Vlamingen getuigen over corona in hun land: “Die golven stop je met beter testen en prikken, niet met lockdowns”
  PREMIUM

  Elf Vlamingen getuigen over corona in hun land: “Die golven stop je met beter testen en prikken, niet met lockdowns”

  Nu we weer met een sluitingsuur zitten, wilden we weten hoe het er coronagewijs aan toegaat buiten Europa. Geldt er nog mondmaskerplicht in pakweg Santiago? Is het leven nog op slot in Nieuw-Zeeland? En hoe reageren Tokio of Bangkok op de omikronvariant? We deden een wereldwijde belronde en vroegen elf Vlamingen naar de situatie in hun land. En dan krijg je ook verhalen over mondmasker-razzia’s en aanmoedigingspremies voor wie zich laat prikken.
 3. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.