De voorbije week werden 20.000 coronatests vrijgemaakt voor de woonzorgcentra in ons land.
Volledig scherm
PREMIUM
De voorbije week werden 20.000 coronatests vrijgemaakt voor de woonzorgcentra in ons land. © AFP

Wat leren de eerste coronatesten uit de woonzorgcentra? “Helft bewoners met symptomen is niét besmet”

Uit de eerste 11.000 coronatests die de voorbije week zijn uitgevoerd bij bewoners en personeel van woonzorgcentra, blijkt dat één op vijf bewoners besmet is met het virus. Bij het personeel gaat het om één op zeven. Opmerkelijk is dat van de mensen die symptomen hadden – die dus als ‘vermoedelijk positief’ werden aangeduid – slechts de helft ook effectief besmet blijkt. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hebben de voorbije weken dus mogelijk verschillende overlijdens in woonzorgcentra onterecht het label ‘positief’ gekregen.

  1. Wouter Beke vraagt uitstel nieuwe bezoekregeling na striemende kritiek sector: “Dit voelt als een kaakslag”

    Wouter Beke vraagt uitstel nieuwe bezoekrege­ling na striemende kritiek sector: “Dit voelt als een kaakslag”

    Mensen in woonzorgcentra mogen voortaan bezoek ontvangen van één persoon. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) meegedeeld na de Nationale Veiligheidsraad. Maar koepelorganisatie Zorgnet-Icuro reageert, net als andere sectororganisaties verbaasd en adviseert haar woonzorgcentra de richtlijn niet op te volgen. De sector betreurt ook dat er geen voorafgaand overleg is gekomen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vraagt uitstel voor de implementering van de nieuwe richtlijn. Wilmès benadrukte vanavond bij VTM NIEUWS dat het bezoek geen verplichting is.
  1. “Bezoek in woonzorgcentra niet verplicht”, zegt Wilmès - Oppositie kritisch: “Wat een gepruts” - Minder dan drie kwart testcapaciteit wordt gebruikt

    “Bezoek in woonzorg­cen­tra niet verplicht”, zegt Wilmès - Oppositie kritisch: “Wat een gepruts” - Minder dan drie kwart testcapaci­teit wordt gebruikt

    • De Nationale Veiligheidsraad heeft de huidige coronamaatregelen verlengd tot 3 mei, maar er komen ook versoepelingen. Tuincentra mogen open gaan, en bewoners van woonzorgcentra mogen bezoek ontvangen van één vaste persoon. Grote zomerfestivals mogen niet doorgaan. • Ons land telt nu 4.440 sterfgevallen door Covid-19. Het aantal ziekenhuisopnames is sinds begin april aan het dalen. • Wereldwijd zijn meer dan 2 miljoen mensen besmet met het longvirus, zo blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit.