Een wagen die zondag meereed in de Vlaams Belang-betoging droeg het opschrift ‘Wer plündert, wird erschossen’.
Volledig scherm
PREMIUM
Een wagen die zondag meereed in de Vlaams Belang-betoging droeg het opschrift ‘Wer plündert, wird erschossen’. © Twitter

Wat is het Vlaams Legioen, dat openlijk pronkt met nazisymbolen op Vlaams Belang-manifestatie?

Een opmerkelijk beeld trok de aandacht op de automanifestatie van Vlaams Belang zondag: een pick-uptruck met runenteken en naziopschrift. De eigenaar voert ons regelrecht terug naar de brand in een toekomstig asielcentrum in Bilzen. 

  1. Dit is de man die met nazisymbolen op zijn pick-up naar Brussel trok: “Ik stem rechts ja, maar ben géén nazi”
    PREMIUM

    Dit is de man die met nazisymbo­len op zijn pick-up naar Brussel trok: “Ik stem rechts ja, maar ben géén nazi”

    “Zulke marginalen zijn niet welkom.” Een uitspraak van nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, toen tijdens de actie tegen Vivaldi een pick-uptruck gespot werd met een set nazisymbolen op de carrosserie. Geen holle uitspraak in dit geval, want Emmanuel Maris — de man in kwestie — werd in 2018 nog geweerd van de Zutendaalse VB-lijst. Misschien maar goed ook, want een weinig smaakvolle Facebookpost over de brand in het asielcentrum in Bilzen van zijn hand zou anders geen reclame voor de partij geweest zijn. “En toch ben ik géén nazi”, houdt Maris vol.
  2. Van Gucht waarschuwt: “Aan huidig tempo 500 besmettingen per dag tegen Kerstmis, vijf keer hoger dan laagste cijfer van de zomer”

    Van Gucht waarschuwt: “Aan huidig tempo 500 besmettin­gen per dag tegen Kerstmis, vijf keer hoger dan laagste cijfer van de zomer”

    Als de huidige daling van de coronabesmettingen aanhoudt, zitten we tegen Kerstmis nog altijd aan 500 geregistreerde besmettingen per dag. Dat is vijf keer hoger dan het laagste punt in juni, zo waarschuwde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano. Bovendien is de winter in aantocht, wat het virus onder controle houden, nog moeilijker maakt.
  1. Stefan Boxy toont zijn unieke kunstcollectie: "Het is héél kitsch, ik weet het"
    Play
    Latem leven

    Stefan Boxy toont zijn unieke kunstcol­lec­tie: "Het is héél kitsch, ik weet het"

  2. Auwtch: verstrooid meisje valt van motorfiets
    Play

    Auwtch: verstrooid meisje valt van motorfiets