Hawra Hassan (4) raakte gewond in het gezicht en aan de voet bij de luchtaanval van de coalitie op 17 maart. Haar moeder kwam om.
Volledig scherm
Hawra Hassan (4) raakte gewond in het gezicht en aan de voet bij de luchtaanval van de coalitie op 17 maart. Haar moeder kwam om. © Photo News

Wat is er geweten over dodelijke luchtaanvallen van 17 maart met mogelijke betrokkenheid Belgische F-16's?

AchtergrondDefensieminister Steven Vandeput (N-VA) moet deze namiddag achter gesloten deuren tekst en uitleg geven in de Kamer over de mogelijke betrokkenheid van Belgische F-16's bij de dodelijke luchtaanvallen van 17 maart op de wijk al-Jadida in het Iraakse Mosoel. Zoals wel vaker in oorlogssituaties hangt er nog veel onduidelijkheid rond het bloedbad, dat minstens tientallen maar wellicht honderden levens heeft gekost.

  1. Vandeput moet tekst en uitleg geven over Belgische betrokkenheid Mosoel

    Vandeput moet tekst en uitleg geven over Belgische betrokken­heid Mosoel

    Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wacht op het onderzoek van de internationale coalitie om zich uit te spreken of de Belgische F-16's betrokken waren bij een aanval op 17 maart waarbij honderd burgerdoden zijn gevallen in de Iraakse stad Mosoel. Dat zei hij vandaag in De Ochtend (Eén). Hij benadrukte dat de Belgische toestellen de zeer specifieke inzetregels strikt toepassen. De Kamercommissie die de buitenlandse missies opvolgt, komt om 13.30 uur achter gesloten deuren bijeen.
  2. Belgische F-16's betrokken bij bombardement met 140 burgerslachtoffers? "Zo snel mogelijk commissie bijeenroepen"

    Belgische F-16's betrokken bij bombarde­ment met 140 burger­slacht­of­fers? "Zo snel mogelijk commissie bijeenroe­pen"

    Waren er Belgische gevechtsvliegtuigen betrokken bij een bombardement op Mosoel waarbij meer dan 140 burgerslachtoffers vielen? Volgens Martin Chulov, Midden Oosten-journalist voor de Britse krant The Guardian, heeft het Pentagon de betrokkenheid van de Belgen bevestigd in een rapport. Het bombardament in kwestie vond plaats op 17 maart. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wil zo snel mogelijk de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties van de Kamer samenroepen als het nieuws bevestigd wordt.