Wat denken experts over nieuwe maatregelen? “Ze zullen niet volstaan”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en de regionale minister-presidenten hebben zonet extra maatregelen bekendgemaakt omdat de coronacijfers blijven verslechteren. Epidemioloog Pierre Van Damme is blij met de sense of urgency, andere experts vrezen echter dat de nieuwe maatregelen niet zullen volstaan.
“Alles ligt in de lijn met de eerdere maatregelen om zo veel mogelijk groepen mensen uit elkaar te houden. Nu is het vooral de bedoeling om zo veel mogelijk mensen uit elkaar te houden. Dat wordt ons gedicteerd door de enorm stijgende cijfers”, zei Van Damme deze ochtend in het VTM Nieuws. Van Damme liet zich tevreden uit met de sense of urgency. “De cijfers spreken voor zich. In een exponentiële fase waarbij je telkens twee à drie weken achterloopt op het virus ben ik heel blij dat men wil dat de maatregelen meteen effect hebben.”
Alle inspanningen die ervoor zorgen dat mensen uit elkaar gehouden worden, gaan effect hebben
Een nieuwe lockdown sloot Van Damme net als andere experts eerder deze week niet uit, maar die komt er dus voorlopig niet. “Niemand, geen enkele expert, politicus of burger, wil graag een lockdown. We zullen nooit één naar voor schuiven zoals in maart en april. Misschien moeten we een ander woord uitvinden. Het zal een kunst zijn om de scholen open te houden, de zorg recht te houden en de bedrijven te laten draaien, en tegelijkertijd ervoor zorgen dat er geen massa mensen bij elkaar gaat zitten. Dat is een alternatieve lockdown”, zei van Damme.
“Hadden we verder kunnen gaan? Misschien op een aantal plaatsen wel, maar dat is een politieke beslissing.” Zo geldt er in het hoger onderwijs voortaan een maximumbezetting van 20 procent met mondmaskerplicht. De eerstejaars krijgen een uitzondering van 50 procent. Die beslissing verwondert Van Damme. “Ik zit zelf in het onderwijs als vicedecaan en zie die studenten regelmatig. De UGent volgt code rood, de Universiteit Antwerpen volgt een verscherpte code oranje. Het zou bijna logisch zijn om aan alle studenten een inspanning van vier weken te vragen.” “Zo breng je heel wat volk niet op de been, want elk weekend keren ze terug naar de ouders. Misschien is dit een gemiste kans, want in die leeftijdscategorie circuleert het virus toch heel gemakkelijk.”
“Het is belangrijk dat men weer de nadruk legt op telewerk. Alle inspanningen die ervoor zorgen dat mensen uit elkaar gehouden worden, gaan effect hebben. Of dat nu is binnen bedrijven, hogescholen of jeugdbewegingen. We moeten absoluut iets doen, want we stevenen af op een situatie die minstens even erg is als in maart en april”, aldus Van Damme nog in het VTM Nieuws.
Ik denk niet dat de maatregelen die vandaag zijn aangekondigd voldoende zullen zijn
ULB-epidemioloog Yves Coppieters vreest dat de maatregelen niet zullen volstaan. “We hebben een maand lang op sterke maatregelen gewacht om voor eens en voor altijd de transmissie te doorbreken en de curve af te vlakken, ik denk niet dat de maatregelen die vandaag zijn aangekondigd, en een verlenging zijn van de maatregelen die vorige week werden aangekondigd, voldoende zullen zijn”, aldus Coppieters bij de RTBF.
“We zitten in een kritieke periode, we dachten dat we op onderwijsniveau de herfstvakantie konden gebruiken om transmissies in de schoolomgeving te stoppen, maar dat wordt helemaal niet overwogen. Ik denk dat we ons in een onbekende situatie bevinden. We nemen het risico dat deze maatregelen effectief zullen zijn, we hopen het allemaal, maar het is helemaal niet zeker”, aldus Coppieters nog.
Van Ranst: “We zitten op gevaarlijk punt”
Viroloog Marc Van Ranst zei in het ‘Het Journaal’ niet verbaasd te zullen zijn als er volgende week opnieuw een Overlegcomité zal samenkomen waar strengere coronamaatregelen zullen genomen worden. “We zitten op een gevaarlijk punt in de epidemie”, aldus Van Ranst. “De cijfers gaan steil omhoog. Dan kan je natuurlijk proberen met rustige vastheid te zeggen dat de reeds genomen maatregelen zullen werken. Iedereen is daar een beetje nerveus over, politici zeker ook. Wanneer we de break in die curve niet vlug zien, dan dringen zich andere maatregelen op. Maar dat zien we dan wel weer.”
Bekijk hier het volledige gesprek met Pierre Van Damme:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Albanees-Bulgaars drugsnetwerk opgerold in ons land: elf arrestaties
In verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Brussel zijn vrijdag bij huiszoekingen elf personen opgepakt nadat een Albanees-Bulgaars drugsnetwerk werd opgerold dat opereerde vanuit Meise. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde vrijdagavond. Er werden ook twaalf vuurwapens, veertig kilogram cocaïne, dertien kilogram heroïne en ongeveer 100.000 euro aan cashgeld in beslag genomen. -
-
OVERZICHT. Deze extra maatregelen heeft het Overlegcomité genomen en gaan vandaag al in
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en de regionale minister-presidenten hebben op een persconferentie extra maatregelen bekendgemaakt na het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaatregeringen gisterenavond. De maatregelen komen er omdat de coronacijfers blijven verslechteren. Alle maatregelen gaan vandaag in, gelden tot minstens 19 november en worden over twee weken geëvalueerd. -
451
Diependaele laat folie vuurtoren verwijderen na commotie: “Klagers wisten dat de vuurtoren er was toen ze appartement kochten”
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Man (30) die drie mensen met mes verwondde in Brusselse metro blijft in de cel, deskundige aangesteld voor psychiatrisch onderzoek
De 30-jarige man die maandagavond in het Brusselse metrostation Schuman drie personen verwondde met een mes, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist. De man werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor moordpoging en verboden wapenbezit. De onderzoeksrechter stelde ook een deskundige aan om een psychiatrisch onderzoek van de verdachte uit te voeren.
125 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFalcon Fighter
Gaston Miar
WALTER DIERCKX
Marco Di Scarpa
daniel moniez