Mensen mogen niet door de droogte en waterschaarste afgesloten worden van hun drinkwater.
Volledig scherm
Mensen mogen niet door de droogte en waterschaarste afgesloten worden van hun drinkwater. © thinkstock

Wat bij waterschaarste? Vlaanderen heeft kader klaar om te helpen bij moeilijke keuzes

Vlaanderen heeft een kader uitgewerkt dat moet helpen om in tijden van droogte en waterschaarste moeilijke knopen door te hakken. Het kader moet bijvoorbeeld helpen om te beslissen wie er op momenten van extreme droogte prioriteit krijgt voor watergebruik.

 1. Het einde van gratis grondwater dreigt: heeft het nog nut om een grondwaterput te installeren? En hoeveel kost het?
  PREMIUM

  Het einde van gratis grondwater dreigt: heeft het nog nut om een grondwater­put te installe­ren? En hoeveel kost het?

  Het ziet ernaar uit dat er deze zomer nog velen op reis zullen gaan in eigen tuin. Dat zal onze waterfactuur ongetwijfeld doen stijgen. Voor velen dé reden om een grondwaterput te laten installeren. De afgelopen jaren is de vraag maar liefst vervijfvoudigd. Maar is een grondwaterput wel zo'n goede oplossing tegen het tekort aan drinkbaar water in de zomer en een torenhoge waterfactuur? En wat kost het om zo’n grondwaterput te laten boren? Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids.
 2. Van shampoo bars tot scrubs van rijstkorrels: watervrije beauty is in trek, maar is het ook beter voor je huid en het milieu?

  Van shampoo bars tot scrubs van rijstkor­rels: watervrije beauty is in trek, maar is het ook beter voor je huid en het milieu?

  “Watervrij gaan in de badkamer zou weleens de ecologische verandering kunnen zijn die we allemaal moeten maken” schrijft de Britse Vogue. Inderdaad, tegen 2025 krijgt twee derde van de bevolking te maken met waterschaarste en ons beautyritueel kan daar een belangrijke rol in spelen. Omdat het vandaag Wereldwaterdag is, dompelen we ons onder in de wereld van de watervrije beauty. Is het echt beter voor het milieu? En heeft je huid er ook baat bij? Onze beautyjournalist Sophie zoekt het uit en vraagt raad aan wetenschapster Barbara Geusens.
 1. Vlaamse regering trekt 15 miljoen euro uit voor strijd tegen droogte in Limburg
  Haspengouw/Lommel

  Vlaamse regering trekt 15 miljoen euro uit voor strijd tegen droogte in Limburg

  Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) pompt de Vlaamse regering maar liefst 26,9 miljoen euro in een groot aantal nieuwe projecten om droogte te lijf te gaan. Daarvan gaat 15 miljoen euro naar grootschalige innovatieprojecten met De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in onder meer het Limburgse Haspengouw en Lommel. “We wachten geen nieuwe droge zomer af om te handelen.”
 2. Wat bepaalt het bedrag van je waterfactuur? "Regels voor basistarief en comforttarief zijn voor iedereen gelijk, maar de prijs niet"
  PREMIUM

  Wat bepaalt het bedrag van je waterfac­tuur? "Regels voor basista­rief en comfortta­rief zijn voor iedereen gelijk, maar de prijs niet"

  Op 22 maart is het Wereldwaterdag: een goede aanleiding om eens stil te staan bij ons verbruik én de kosten die dat met zich meebrengt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je waterfactuur met 155 procent kan stijgen terwijl je waterverbruik ‘maar’ met 100% omhoog is gegaan? Onze geldexpert Paul D’Hoore ziet in deze afrekening heel wat andere factoren meespelen. “Voor water bestaan er twee tarieven, en de prijsverschillen per regio kunnen aanzienlijk zijn.” Met welke bijkomende kosten moet je dan rekening houden?
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”