Wat betekent de terugtrekking van een rechter voor het Reuzegom-proces? Onze gerechtsjournalist geeft meer uitleg

Een rechter van de drieledige rechtbankzetel, die vrijdag bij de inleidingszitting zetelde in het proces over de fatale studentendoop met Sanda Dia, heeft zich teruggetrokken. Dat meldt de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Advocaat Louis De Groote, die de preses van studentenclub Reuzegom bijstond, trok de neutraliteit van de rechter in twijfel omdat die verbonden is aan de KU Leuven, waar de Reuzegom-leden studeerden.

 1. Vandenbroucke: “We moeten veel voorzichtiger worden in ons dagelijks leven”

  Vandenbrou­c­ke: “We moeten veel voorzichti­ger worden in ons dagelijks leven”

  Het laatste verslag van de RAG (Risk Assesment Group) toont aan dat er wel degelijk sprake is van een epidemische noodtoestand, de voorwaarde om de pandemiewet te activeren. Dat heeft vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in de Kamer, kort voor de start van het Overlegcomité. “Deze epidemie maakt overal slachtoffers, we moeten daarom veel voorzichtiger worden in ons dagelijks leven. We tellen nu gemiddeld 121,3 ziekenhuisopnames per dag, de helft daarvan in Vlaanderen. Het virus begrijpt het verschil tussen het Frans en het Nederlands niet erg goed”, aldus Vandenbroucke.
 2. De zaak Sanda Dia -1023 dagen na zijn overlijden- staat ook symbool voor de mensonterende traagheid van ons rechtssysteem
  PREMIUM

  De zaak Sanda Dia -1023 dagen na zijn overlijden staat ook symbool voor de mensonte­ren­de traagheid van ons rechtssys­teem

  Exact 1023 dagen na het overlijden van Sanda Dia heeft de rechtbank zich vrijdag over de zaak gebogen. Niet om te pleiten of -stel je voor- een uitspraak te doen, maar om een datum vast te leggen. Over nog eens 211 dagen starten de pleidooien. Dat is meer dan 176 weken na zijn dood. Tenminste: als er niet nog vertragingen opduiken. De zaak is daarmee ook een symbooldossier voor één van de grootste onrechten van ons rechtssysteem: zijn mensonterende traagheid.