Een training van het Belgisch leger in Neder-Over-Heembeek.
Volledig scherm
PREMIUM
Een training van het Belgisch leger in Neder-Over-Heembeek. © BELGA

Wat als de militaire dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd? Hoe zat het vroeger? En wie zou een oproepingsbrief krijgen?

Volgens admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, moeten we het debat openen over de herinvoering van de militaire dienstplicht. De laatste Belgische ‘miliciens’ zwaaiden in 1995 af. Opmerkelijk: de dienstplicht werd nooit afgeschaft, slechts opgeschort. Afhankelijk van de militaire dreiging kan ze opnieuw worden ingevoerd. Hoe waarschijnlijk is dat? En wat hield de dienstplicht ook al weer in? Een overzicht van de acht meest gestelde vragen.

 1. Opmerkelijke beelden: ouderen houden met mensenketting jonge heethoofden tegen in Brussel en Antwerpen nadat Marokko wel doorstoot op WK
  Play
  36

  Opmerkelij­ke beelden: ouderen houden met mensenket­ting jonge heethoof­den tegen in Brussel en Antwerpen nadat Marokko wel doorstoot op WK

  In Brussel en Antwerpen zijn duizenden Marokkaanse voetbalfans samengekomen om te vieren dat Marokko zich heeft geplaatst voor de volgende ronde van het WK voetbal in Qatar. Opmerkelijk: zowel in Brussel als Antwerpen hielden ouderen de jonge heethoofden tegen die de confrontatie met de politie opzoeken. Op de bovenstaande beelden is te zien hoe oudere mannen in Brussel een mensenketting vormen tussen de jonge heethoofden en de politie. Toch waren er zowel in Brussel als in Antwerpen arrestaties.
 2. Weet wie je binnenlaat: vorig jaar bijna 4.300 aangiftes van woningdiefstallen met list

  Weet wie je binnenlaat: vorig jaar bijna 4.300 aangiftes van woningdief­stal­len met list

  In 2021 deden 4.290 Belgen een aangifte bij de politie vanwege een diefstal met list, een stijging van vijf procent in vergelijking met 2020. Bij zulke diefstallen doet een persoon zich voor als iemand anders of gebruikt hij een list om in een woning binnen te dringen. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken waarschuwt burgers daarom op te letten wie ze in hun huis binnenlaten. “Criminelen gebruiken steeds vaker inventieve voorwendsels”, klinkt het.
 3. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
  Mijnenergie

  Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

  Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.