.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Getty Images/Westend61

Wat als buurmeisje door mijn hond wordt gebeten wanneer ze haar bal komt halen in mijn tuin? Al uw vragen over het nieuwe goederenrecht beantwoord

Vanaf volgende week woensdag 1 september treedt het nieuwe en gemoderniseerde goederenrecht in voege. En dat heeft gevolgen voor u en uw tuin. Zo mag de dochter van de buren binnenkort haar bal komen halen die ze per ongeluk over de haag trapte en mag de buurman- mits uw toestemming- de stelling voor zijn verbouwing in uw tuin opbouwen. Maar wat als mijn hond onbewaakt in mijn tuin rond loopt? En wat als ik in een rijhuis woon? Uw vragen beantwoord.

360 reacties

 • Ronny De Ceuster

  1 jaar geleden
  Bij ons geen probleem de hond heeft de bal eerst vast en dan plat, ik kan mijn bed hier toch niet maken. Omheining is 2m hoog, dus zo per ongeluk zal het niet zijn zeker. Er bestaat nog altijd zoiets zoals preventie, dus buren wil je schotten zorg dat je uw omheining hoog genoeg is of hang de bal aan een elastiek?
 • Dan Verzele

  1 jaar geleden
  De vrederechter zal nog veel meer werk krijgen
 • Kris van Tilburg

  1 jaar geleden
  Minder burenruzies, dat is de bedoeling van deze wet. Maar in bijna alle voorbeelden die worden aangehaald in dit artikel staat: “Dit zal de vrederechter dan moeten beslissen…”
 • bob jansens

  1 jaar geleden
  Ondertussen heeft Quicky een extra probleem geschapen: als je buur voor verbouwingen jouw tuin wil gebruiken en je zegt neen, dan is het aan de vrederechter om te beslissen. Wat als de vrederechter beslist dat de buur jouw tuin mag gebruiken, dan draai je ineens ook op voor de gerechtskosten... prachtig...
 • Simon Doorman

  1 jaar geleden
  Dat hier zo'n probleem over wordt gemaakt. In Nederland en Duitsland bestaat dit al heel erg lang. Het geeft ook bijna nooit problemen. En bijna ieder kind met een beetje goede opvoeding zal niet zomaar een tuin binnengaan zonder te vragen. Zeker niet wanneer er een hond rondloopt.
 1. Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmakende ‘FIRE’
  Play
  TV

  Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmaken­de ‘FIRE’

  Streamz lost de trailer van de vierdelige documentairereeks ‘Is crypto het nieuwe goud?’ De reeks volgt negen Vlamingen en vier experten in de mysterieuze wereld van cryptovaluta en NFT’s. Ze geven elk een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt. Maak kennis met de crypto-aanhangers die hun succes en tegenslagen delen. “In 2017 hebben we al onze bezittingen verkocht en dan zijn we voor bitcoin gegaan", klinkt het bij Didi Taihuttu.
 2. Burenhinder: "Sinds 1/9 telt enkel de lengte van de boom. En de schaduw als die bovenmatige hinder veroorzaakt"
  PREMIUM

  Burenhin­der: "Sinds 1/9 telt enkel de lengte van de boom. En de schaduw als die bovenmati­ge hinder veroor­zaakt"

  Op 1 september werd in ons land de allereerste wet van kracht die burenruzies moet beslechten. Dat ze welkom is, is duidelijk: het gedwongen thuiszitten tijdens de coronatijd heeft het aantal meldingen van burenruzies bij de verschillende instanties doen toenemen. Maar wat verandert er nu precies? En hoe pak je burenhinder het best aan? In deze reeks verduidelijken we niet enkel de nieuwe regels, maar bekijken we ook voor- en nadelen van de verschillende stappen naar een oplossing: van bemiddelaar tot vrederechter.
 1. Familie Olivier Vandecasteele vraagt dat overheid snel actie onderneemt na geschorste Irandeal: “We kunnen geen drie maanden meer wachten”
  Play
  15

  Familie Olivier Vandecas­tee­le vraagt dat overheid snel actie onderneemt na geschorste Irandeal: “We kunnen geen drie maanden meer wachten”

  De familie van Olivier Vandecasteele, de humanitair medewerker die al negen maanden in een Iraanse cel zit, vraagt dat de Belgische overheid snel actie onderneemt om de man vrij te krijgen. Ze doet dat daags nadat het Grondwettelijk Hof het Belgisch-Iraans verdrag heeft geschorst in zoverre dat de overbrenging van de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi naar Teheran mogelijk had moeten maken. “Vanaf nu houden we de Belgische overheden mee verantwoordelijk voor het lot van Olivier”, klinkt het.