.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Getty Images/Westend61

Wat als buurmeisje door mijn hond wordt gebeten wanneer ze haar bal komt halen in mijn tuin? Al uw vragen over het nieuwe goederenrecht beantwoord

Vanaf volgende week woensdag 1 september treedt het nieuwe en gemoderniseerde goederenrecht in voege. En dat heeft gevolgen voor u en uw tuin. Zo mag de dochter van de buren binnenkort haar bal komen halen die ze per ongeluk over de haag trapte en mag de buurman- mits uw toestemming- de stelling voor zijn verbouwing in uw tuin opbouwen. Maar wat als mijn hond onbewaakt in mijn tuin rond loopt? En wat als ik in een rijhuis woon? Uw vragen beantwoord.

360 reacties

 • Ronny De Ceuster

  2 maanden geleden
  Bij ons geen probleem de hond heeft de bal eerst vast en dan plat, ik kan mijn bed hier toch niet maken. Omheining is 2m hoog, dus zo per ongeluk zal het niet zijn zeker. Er bestaat nog altijd zoiets zoals preventie, dus buren wil je schotten zorg dat je uw omheining hoog genoeg is of hang de bal aan een elastiek?
 • Dan Verzele

  2 maanden geleden
  De vrederechter zal nog veel meer werk krijgen
 • Kris van Tilburg

  2 maanden geleden
  Minder burenruzies, dat is de bedoeling van deze wet. Maar in bijna alle voorbeelden die worden aangehaald in dit artikel staat: “Dit zal de vrederechter dan moeten beslissen…”
 • bob jansens

  2 maanden geleden
  Ondertussen heeft Quicky een extra probleem geschapen: als je buur voor verbouwingen jouw tuin wil gebruiken en je zegt neen, dan is het aan de vrederechter om te beslissen. Wat als de vrederechter beslist dat de buur jouw tuin mag gebruiken, dan draai je ineens ook op voor de gerechtskosten... prachtig...
 • Simon Doorman

  2 maanden geleden
  Dat hier zo'n probleem over wordt gemaakt. In Nederland en Duitsland bestaat dit al heel erg lang. Het geeft ook bijna nooit problemen. En bijna ieder kind met een beetje goede opvoeding zal niet zomaar een tuin binnengaan zonder te vragen. Zeker niet wanneer er een hond rondloopt.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Burenhinder: "Vanaf 1/9 telt enkel de lengte van de boom. En de schaduw als die bovenmatige hinder veroorzaakt"
  PREMIUM

  Burenhin­der: "Vanaf 1/9 telt enkel de lengte van de boom. En de schaduw als die bovenmati­ge hinder veroor­zaakt"

  Vanaf 1 september wordt in ons land de allereerste wet van kracht die burenruzies moet beslechten. Dat ze welkom is, is duidelijk: het gedwongen thuiszitten tijdens de coronatijd heeft het aantal meldingen van burenruzies bij de verschillende instanties doen toenemen. Maar wat verandert er nu precies? En hoe pak je burenhinder het best aan? In deze reeks verduidelijken we niet enkel de nieuwe regels, maar bekijken we ook voor- en nadelen van de verschillende stappen naar een oplossing: van bemiddelaar tot vrederechter.
 3. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.