Professor Eric Hoste - Geert Meyfroidt - Gerlant van Berlaer
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Eric Hoste - Geert Meyfroidt - Gerlant van Berlaer © Thomas Verfaille / UZ Leuven / RV

Was sluiting van cultuursector nodig? Dit zeggen intensivisten: “Ze verwachten golven tot 2025. Geen enkele arts vraagt om de mensen zo lang op te sluiten”

De Raad van State heeft beslist om de sluiting van de cultuursector van tafel te vegen: het gaat om een “disproportionele” maatregel, klinkt het. Wij vroegen aan de mensen die in de frontlinie tegen de epidemie vechten of het echt moest, die sluiting van de bioscopen en theaters. We kregen geen enkele volmondige ja. 

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Experts over het 1G-beleid waar Open Vld voor pleit: “Mensen zullen zich met de rug tegen de muur voelen staan"
  PREMIUM

  Experts over het 1G-beleid waar Open Vld voor pleit: “Mensen zullen zich met de rug tegen de muur voelen staan"

  Kan je komende zomer enkel nog op café of restaurant, naar evenementen of voetbalwedstrijden indien je volledig gevaccineerd bent? Dat is alvast waar Open Vld, de partij van premier Alexander De Croo, met het zogenaamde 1G-beleid naartoe wil. “Er is geen andere uitweg, het is de beste oplossing”, stelt partijvoorzitter Egbert Lachaert. Wat is het 1G-beleid? Is het een verdoken vaccinverplichting? En werkt het in de landen waar ze er al mee werken?
 3. ONZE OPINIE. Hoe vaak gaan we het de niet-gevaccineerden nog nét iets moeilijker maken, om hen toch maar niet te moeten verplichten?
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Hoe vaak gaan we het de niet-gevacci­neer­den nog nét iets moeilijker maken, om hen toch maar niet te moeten verplich­ten?

  Open Vld maakt een u-bocht: premier Alexander De Croo is niet langer gekant tegen vaccinatieplicht en voorzitter Lachaert pleit voor een 1G-beleid, waarbij enkel nog gevaccineerden kunnen deelnemen aan het publieke leven. Dat laatste zou dan nog iets liberaler moeten zijn dan een echte verplichting. Mensen mogen het vaccin nog altijd weigeren, maar geraken in tegenstelling tot vandaag nergens meer binnen met een negatieve test of herstelbewijs. De vraag is of dat 1G-beleid in de praktijk nog zoveel verschil zal maken. Er zullen vandaag ongetwijfeld wel mensen zijn die zich nog steeds laten testen voor een evenement, maar voor de doorsnee Belg is dat te veel rompslomp en een disproportioneel dure zaak.
 4. REPORTAGE. Naar de cinema en bowling in Brussel, terwijl ze in de rest van het land gesloten zijn: “Tijd om ook als klant een statement te maken”
  PREMIUM
  Brussel

  REPORTAGE. Naar de cinema en bowling in Brussel, terwijl ze in de rest van het land gesloten zijn: “Tijd om ook als klant een statement te maken”

  De burgerlijke ongehoorzaamheid in Brussel is groot — niet alleen bij uitbaters van cinemazalen, ook bij klanten. Wij pikten een film mee in de arthousebioscoop Cinema Galeries in het kloppend hart van de hoofdstad, waar veel klanten puur uit steun een filmbezoek hadden gepland. “De beslissing om de cultuursector te sluiten is voor ons een extra reden om naar hier te komen.”