De sector van de warmtekrachtkoppeling schat dat er tegen 2025, wanneer volgens de huidige wetgeving de laatste kerncentrale de deuren moet sluiten, duizend megawatt aan vermogen kan bijkomen. Dat is het equivalent van een grote kerncentrale.
Volledig scherm
De sector van de warmtekrachtkoppeling schat dat er tegen 2025, wanneer volgens de huidige wetgeving de laatste kerncentrale de deuren moet sluiten, duizend megawatt aan vermogen kan bijkomen. Dat is het equivalent van een grote kerncentrale. © Bart Leye

"Warmtekracht kan kerncentrales vervangen"

De sector van de warmtekrachtkoppeling mengt zich in het debat over het Energiepact. "Zo krijgen we de puzzel van de duurzame energie gelegd", klinkt het vandaag in De Standaard.

13 reacties

 • roeland holemans

  4 jaar geleden
  Een paar jaar geleden werd gezegd dat we moesten stoppen met onnodig verbruik van fossiele brandstoffen. Ik denk dat gas daar ook bij is. Nu gaan we plots terug naar gas.
 • rik lagrou

  4 jaar geleden
  als men hun zakken niet kan vullen zal niet gebeuren Zelf al is makkelijk en goedkoop
 • Dan Midden

  4 jaar geleden
  In Belgie kan men eindelijk de microfuelcellen kopen die al 9jaar in Japan hun nut bewijzen. Deze cellen zetten aardgas om voor 2/3 in elektriciteit en voor 1/3 in warmte. Deze kunnen zeer snel geplaatst worden zonder vergunningen of andere investeringen zoals bij grote centrales. Laat de mensen deze cellen warmte produceren voor hun woning en betaal ze voor de elek die ze op het net zetten!
 • Marc Spandel

  4 jaar geleden
  Wat is het goedkoopst? Een volledige kerncentrale bouwen met bijhorende rtadioactiviteit, kernafval, risico op kernramp enz. die amper enkele decennia werkzaam mag zijn of... Een gat boren van enkele kilometers diep, dat met behulp van een dubbelwandige (geïsoleerde) roestvrijstalen buis continu, zonder gevaar, en zonder tijdslimiet de 'gratis' energie van de aarde gebruikt om de alternator aan te drijven?
 • Ton Erden

  4 jaar geleden
  Vergeet niet te vermelden Wij betalen de rekening wat ze ook beslissen
 1. "België en buurlanden zijn nauwelijks voorbereid op kernramp"

  "België en buurlanden zijn nauwelijks voorbereid op kernramp"

  Nederland, België en Duitsland moeten beter voorbereid zijn op een kernongeval in een van kerncentrales in de grensstreek. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Nederland. De bevoegde autoriteiten moeten ook meer oog hebben voor de bezorgdheid in de samenleving. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) sluit zich aan bij de conclusies van het rapport. "Er is zeker ruimte voor verbetering."