Wanneer krijgt u uw derde prik? Zijn de vaccinatiecentra er klaar voor? Minister Beke antwoordt bij HLN LIVE
Vlaanderen zet een tandje bij voor de derde prik. De intervaltijd tussen je laatste coronavaccin en de boosterprik wordt ingekort van zes naar vier maanden. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil de vaccinatiecampagne zo versnellen als wapen in de strijd tegen de omikronvariant. Maar wanneer bent u aan de beurt en zijn er wel genoeg vrijwilligers om die prikken te geven? Minister Beke beantwoordt deze vragen bij HLN LIVE. “Het gros van de mensen zal eind januari een derde prik hebben ontvangen”, aldus de minister.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
Krijg ik automatisch een uitnodiging voor de derde prik?
“We raden iedereen aan om zich in te schrijven op de lijst van QVax“, zegt minister Beke bij HLN LIVE. “Als uw interval van vier maanden voor Moderna of Pfizer verlopen is, schrijf u dan in via de website van QVax. De vaccinatiecentra kunnen u dan op basis van die lijst uitnodigen. Wij gaan het uitnodigingssysteem verderzetten, maar dat vergt een aantal technische aanpassingen. De uitnodigingen komen natuurlijk niet van vandaag op morgen in de brievenbus terecht.”
Wanneer zijn alle derde prikken gezet?
“Het gros van de mensen zal tegen eind januari een derde prik gehad hebben. We hebben intussen 2,4 miljoen mensen geprikt of uitgenodigd. Er moeten nog zeker 2 miljoen mensen bij. In de maand januari zal er dus nog stevig geprikt moeten worden.”
Hoeveel vrijwilligers hebben we te kort op dit moment in de vaccinatiecentra?
“We hebben al heel wat intensieve gesprekken gehad met onze vaccinatiecentra. De meeste centra hebben ons duidelijk gemaakt dat ze een rustpauze voorzien hebben tussen kerst en nieuw, maar ze zien het nu toch zitten om de campagne verder door te zetten in deze periode. Voor een aantal vaccinatiecentra is dat misschien problematisch, maar daar kijken we naar een oplossing. Als er vrijwilligers zijn die zich geroepen voelen, ga dan zeker helpen. Zeker mensen met een medisch profiel die vaccins kunnen zetten, hebben we hier en daar te weinig. Dus hierbij een hartelijke oproep. Studenten mogen ook helpen. Dat is al gebeurd het voorbije jaar.”
Wat met het idee om te prikken bij de apotheek?
“Dat is een goede zaak. Alleen moet de wetgeving nog aangepast worden. Dat zal nog niet voor meteen zijn. Het is een federaal kader. Ik hoop dat we daarmee in januari van start kunnen gaan. Bij de meeste vaccinatiecentra komt het wel goed. Het is even schakelen, maar dat heeft alles te maken met de omikronvariant. Dit vormt een nieuwe uitdaging. Het is duidelijk geworden dat een derde prik ons een stevige bescherming biedt tegen deze variant. We moeten dat dus doen. Hier en daar zal het absoluut schakelen worden, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed zal komen.”
In welke volgorde wordt er geprikt? Gaat het via leeftijd?
“Het gaat via het tijdsinterval. Wanneer uw interval van vier maanden verstreken is, komt u aan de beurt. Dat zal grotendeels volgens leeftijd zijn. Van oud naar jong dus. Zeker 85 procent van de 75-plussers heeft al een derde vaccin gekregen. Ook bij de 65-plussers zitten we al aan 75 procent. In de categorie 55-65 jaar zitten we aan een derde. We zijn dus goed bezig.”
Er zijn al heel wat gevallen van omikron in ons land. Zijn we op tijd met de boosterprik?
“Er zijn er nu een negentigtal, maar dat zal nog exponentieel stijgen. We zijn snel gestart. Wat de boosterprikken betreft, zitten we in de top van Europa. Er zijn denk ik vijf landen die al meer boosters gezet hebben dan wij. Ongeveer 95 procent van de mensen van wie het tijdsinterval verlopen is, heeft al een prik gekregen of is uitgenodigd. Een derde van de Vlamingen heeft al een derde prik gehad. Tegen eind januari hopen we het grootste deel af te ronden.”
“Natuurlijk is het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk die boosterprik nemen. Dat is een goede bescherming tegen de nieuwe omikronvariant”, zegt ook premier Alexander De Croo bij VTM Nieuws. “De regels zijn veranderd in ons land. Het kan nu al vanaf vier maanden nadat u de tweede prik gekregen heeft. We zorgen er ook voor dat de vaccinatiecentra tussen kerst en nieuw openblijven, zodat zo veel mogelijk mensen gevaccineerd kunnen worden.”
Om de hoeveel maanden moeten we ons laten prikken? Komt er ook een vierde prik?
“Dat is best mogelijk. We moeten ons zowel mentaal als organisatorisch voorbereiden. Het virus zal niet onmiddellijk verdwijnen. Het laat continu nieuwe varianten aanspoelen. Het is best mogelijk dat we ook een vierde prik zullen krijgen. Hoe die eruit zal zien, is nog moeilijk in te schatten momenteel.”
“Bedrijven kijken of ze vaccins niet kunnen maken zoals dat bij het griepvaccin het geval is. Individuele dosissen zouden het makkelijker maken. Vaccins van Pfizer worden diepgevroren, waarna er een vloeistof aan wordt toegevoegd. Er moet een apotheek aan te pas komen vooraleer die spuit in de arm van mensen kan belanden. Als we met individuele spuiten kunnen werken, kan dat ook de vaccinatiecampagne een andere vorm geven. Maar nu is het nog koffiedik kijken.”
Mensen voelen zich soms ziek na het vaccin. Verwacht u nog genoeg animo bij de burger?
“Men wordt zieker wanneer men wordt besmet. Men heeft er alle baat bij om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Zeker 93 procent van de mensen komt opdagen als ze de uitnodiging krijgen. Dat is een heel goede zaak. We hebben een hoge vaccinatiegraad voor de eerste en de tweede spuit in Vlaanderen. Het lijkt erop dat we dit ook kunnen doortrekken voor de derde spuit.”
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom we moeten prikken zo snel we kunnen: met omikron groeit de epidemie sneller dan ooit
Zowat één op de drie gevaccineerde Belgen kreeg al een derde dosis, en toch moet het nog rapper. Want nog sneller dan er geprikt wordt, maakt de omikronvariant vaart. “De epidemie maakt zich op voor een spurt”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers. “Ik wil geen pretbederver zijn, maar ook al dalen onze besmettingscijfers nu, na Kerstmis gaan ze weer de andere kant op.” Lees hier hoe we volgens Wenseleers het nieuwe jaar ingaan. Met welke tred volgen we de vloedgolven van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken? Zijn de eerdere vaccins dan uitgewerkt? En wat heeft die derde prik ons te bieden? -
60
Voor het eerst in 50 jaar minder rode prijzen te zien bij Colruyt
Wie bij Colruyt gaat winkelen, zal voortaan minder rode prijsaanduidingen tegenkomen. Alleen de eigen promoties krijgen nog een kleurtje, zo heeft de supermarktketen aangekondigd. Als een prijs wordt verlaagd in reactie op een concurrent, dan zal die net als de gewone prijzen in het zwart te zien zijn. -
Doe jij graag een praatje bij het afrekenen? Jumbo start met eerste 'kletskassa' in België
De Nederlandse supermarktketen Jumbo opent in het Antwerpse Balen een nieuwe supermarkt. Wie graag een praatje doet, kan er terecht bij een ‘kletskassa’. -
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Facebook updatet privacybeleid met begrijpbaardere taal
Meta, het concern boven onder meer Facebook en Instagram, steekt zijn privacybeleid en servicevoorwaarden in een nieuw jasje. Op juridisch vlak wijzigt er niks, maar gebruikers van de sociale media zullen de informatie overzichtelijker en in een begrijpbaardere taal voorgeschoteld krijgen. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Keerbergen
Elf tieners vervolgd nadat 15-jarige sterft aan overdosis xtc, familie van slachtoffer opgelucht. “Wees gewaarschuwd: drugsgebruik kan tragische gevolgen hebben”
Het Antwerpse parket wil elf minderjarige jongeren voor de jeugdrechtbank brengen voor de dood van een 15-jarige jongen uit Keerbergen. Dat bevestigt het Antwerps parket. De jonge N.H. overleed drie jaar geleden nadat enkele van zijn vrienden hem een overdosis xtc hadden laten innemen. Toen bleek dat het fout liep, duurde het uren voor iemand de hulpdiensten belde. Het parket wil hen vervolgen voor schuldig verzuim en de handel in verdovende middelen.
92 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHugo hofmans
Marc Stromberg
dretie munkies
Ria Van Gugte
Gerry Cle