Wanneer bent u aan de beurt voor vaccinatie, en wanneer krijgt u uw tweede prik? Ontdek hier het schema
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een nieuwe planning per leeftijd bekendgemaakt voor de coronavaccinatie. Aan de hand daarvan kan u inschatten wanneer u ongeveer aan de beurt bent voor de eerste inenting, en wanneer u mogelijk uw tweede prik zal krijgen. In de tabel die we maakten op basis van het schema, kan u uw precieze leeftijd ingeven en opzoeken wanneer u aan de beurt bent.
74 dagen blijven er nog over vooraleer het 11 juli is. Bedoeling is om tegen dan elke volwassen Vlaming die dat wil minstens een eerste keer te kunnen inenten tegen het coronavirus. De leveringsschema’s zien er relatief goed uit, vooral dankzij de verhoogde aantallen van Pfizer, en vanaf juni plant Zorg en Gezondheid tot 750.000 vaccinaties per week. Het zijn vooral in die vijf weken tot 11 juli dat de grote massa van de bevolking een eerste prik mag verwachten.
Dat betekent wel dat voor veel mensen hun tweede prik pal in de zomer zal vallen. Wie vandaag een eerste inenting krijgt met AstraZeneca, wordt in principe over twaalf weken, op 21 juli, in het vaccinatiecentrum verwacht voor zijn tweede spuitje.
Over enkele weken zal dezelfde kwestie opduiken met de vaccins van Pfizer (vijf weken tussentijd) en Moderna (vier weken tussentijd). Enkel wie een Johnson & Johnson-vaccin krijgt, hoeft geen rekening te houden met een tweede prik, want die is er niet.
Indicatie
Met het nieuwe schema wil het Agentschap Zorg en Gezondheid het nu mogelijk maken om te kunnen inschatten wanneer u ongeveer aan de beurt bent, zegt woordvoerder Joris Moonens.
(Lees verder onder de video)
De planning is weliswaar indicatief en kan in de praktijk nog afwijken, afhankelijk van het vaccinatiecentrum, benadrukt hij. Zo is het in principe op dit moment aan een mix tussen de laatste mensen boven de 65 jaar en de eerste mensen met onderliggende aandoeningen onder de 65. In de praktijk zitten sommige vaccinatiecentra echter al aan de eerste 64- of 63-jarigen zonder onderliggende aandoeningen.
In onderstaande tabel die we samenstelden op basis van het schema, werken we daarom met een vork van vijf dagen voor en na de geplande vaccinatiedag. Al zijn voor alle duidelijkheid kleine afwijkingen ook dan nog steeds mogelijk. U vindt de tabel helemaal onderaan dit artikel ook als volledige afbeelding.
De eerste drie weken van mei is het de bedoeling de mensen met onderliggende aandoeningen jonger dan 65, zwangere vrouwen, en de prioritaire groepen zoals politieagenten, te vaccineren. Ook dat zal in aflopende leeftijd gebeuren. De groep van de risicopatiënten bestaat in Vlaanderen uit 835.000 mensen, van wie ongeveer 60 procent 55 jaar of ouder is.
Brede bevolking vanaf einde mei
De vaccinatie bij de ‘brede bevolking’ ligt dan in principe stil, maar rond Pinksteren (23 mei), starten de centra met de inentingen bij de brede bevolking onder de 65. Het gaat dan nog om ongeveer 2,7 miljoen Vlamingen. In principe zal er in het begin snel in leeftijd gedaald worden aangezien een groot deel al gevaccineerd is via de risicopatiënten. Vanaf het moment dat de 55-jarigen en jonger aan de beurt zijn, wordt er weer wat trager gedaald.
Wie pas over enkele weken aan de beurt is voor een vaccin, weet natuurlijk nog niet welk vaccin hij of zij zal krijgen, en dus ook niet met welke tussentijd er rekening moet worden gehouden voor een eventuele vakantie. Ook weet u op voorhand niet of u misschien een vaccin van Johnson & Johnson krijgt, en dus slechts één moment moet vrijhouden. Enkel mensen onder de 41 weten dat ze – voorlopig – geen vaccin van AstraZeneca zullen krijgen, en dus geen rekening hoeven te houden met de tussentijd van twaalf weken. In de tabel zijn daarom de drie mogelijkheden opgenomen.
Nu al voor iedereen zeggen welk vaccin ze zullen krijgen, is onmogelijk, klinkt het bij Zorg en Gezondheid, dat vraagt de vaccinatie toch voorrang te geven op de vakantieplannen.
Wat als u al geboekt hebt?
In sommige vaccinatiecentra kan u zelf een datum kiezen voor uw vaccinatie en is het probleem dus minder groot. In de meeste centra krijgt u echter een vooraf bepaalde datum. In dat geval kan u uw beide vaccinatieprikken wel 30 dagen lang zelf opschuiven naar een ander moment. Maar ze zijn wel aan elkaar gekoppeld: schuift de eerste prik voor- of achteruit, dan schuift momenteel de tweede prik mee op. Het is dus belangrijk ook daar goed op te letten.
Ook moeten er natuurlijke nog vrije momenten beschikbaar zijn, en daar stelt zich volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid het grootste probleem als honderdduizenden mensen hun afspraak beginnen te verschuiven.
Omdat het aantal vragen omtrent (uitstel van) de vaccinatie groeit, werkt de Taskforce Vaccinatie nog aan een advies voor het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vervolgens zullen er richtlijnen uitgewerkt worden. “We zullen kijken wat er mogelijk is, of er enige speling is”, zo reageerde epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), lid van de Taskforce Vaccinatie gisteren bij VTM Nieuws. “Als mensen al een vakantie gepland hebben en de tweede datum komt niet uit, zal men moeten kijken voor uitstel. Dat is mogelijk, maar we kunnen niet garanderen hoe goed de bescherming zal zijn op het einde van de eerste dosis, voor de inenting met een tweede dosis.”
Wie staat ook weer op de lijst met risicopatiënten?
Controleren of je op de lijst met risicopatiënten staat, kan via de website myhealthviewer.be. De volledige lijst vind je hieronder nog eens terug.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR), een adviesraad van experten, heeft de overheid geadviseerd over wie tot deze risicogroep behoort. Het gaat over mensen die een groter risico lopen om op intensieve zorg terecht te komen, als ze besmet zijn met Covid-19. Als je kampt met één van de volgende chronische aandoeningen, zal je bij voorrang worden gevaccineerd:
Patiënten van 45 tot 64 jaar met:
• Chronische ernstige luchtwegaandoeningen • chronische hart- en vaatziekten • obesitas (zwaarlijvigheid) met BMI ≥ 30 • diabetes type I en II • chronische aandoeningen van het zenuwstelsel • dementie • kanker (tumoren) niet langer dan 5 jaar geleden • verhoogde bloeddruk minstens 14O mmHG systolisch of minstens 90 mmHg diastolisch
Patiënten van 18 tot 64 jaar met:
• chronische nierziekten minstens 3 maand aanwezig • chronische leverziekten minstens 6 maand aanwezig • hematologische kankers (bv. leukemie) • syndroom van Down • transplantatiepatiënten (ook zij die op de wachtlijst staan) • verstoord immuunsysteem d.w.z lijden aan een immunodeficiëntie of neemt immunosupressiva • actieve HIV/AIDS • sommige zeldzame aandoeningen behorend tot de officiële lijsten van zeldzame aandoeningen
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Tofste meester van de school” misbruikte kinderen op zijn schoot in de klas: parket wil ook directie voor rechtbank voor schuldig verzuim
-
Agentschap Zorg en Gezondheid: “Stem vakantieplanning maximaal af op vaccinatieplanning”
De vaccinatiecampagne begint goed op gang te komen waardoor tal van landgenoten de komende dagen en weken hun eerste prik krijgen. Samen met die eerste prik ook een datum voor de tweede prik. Die datum durft wel eens te botsen met de vakantieplannen. “We vragen om de vakantieplanning maximaal af te stemmen op de vaccinatieplanning”, zo roept het Agentschap Zorg en Gezondheid op bij VTM NIEUWS. -
Nieuwe soort goudwesp voor het eerst in België gespot
Half juni is in Harelbeke een voor België nieuwe soort goudwesp waargenomen: de zestandgoudwesp. Goudwespen zijn bijzonder mooie wespen die niet kunnen steken. -
-
PREMIUM
Eind juni komt rijk der vrijheid écht in zicht, zeggen deze experts: "Niet nodig om te wachten tot iedereen prik kreeg”
Het aantal coronabesmettingen blijft lichtjes toenemen en tóch daalt het aantal ziekenhuisopnames. Betekent dat dat de vaccinaties echt hun werk beginnen te doen? En zullen we moeten wachten tot alle leeftijdsgroepen ingeënt zijn voor er meer versoepelingen komen? “De komende twee maanden worden cruciaal”, zegt microbioloog Isabel Leroux-Roels (UZ Gent). -
Beruchte drugsbaron opgepakt in Brussel en uitgeleverd aan Marokko
Rachid Ouahid Temsamani, een beruchte Marokkaanse drugsbaron, is opgepakt in Brussel. Temsamani is in Spanje en Marokko bekend als leider van het Tetouan-kartel. Hij stond jarenlang aan het hoofd van een netwerk dat cocaïne en hasj verdeelt over half Europa. Hij werd een tiental dagen geleden door ons land uitgeleverd aan Marokko. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?