BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Wallonië gaat van 13 naar 11 kieskringen, stemrecht vanaf 16 jaar komt er niet

Voor de volgende verkiezing van het Waals Parlement zullen er maar elf kieskringen zijn, in plaats van de huidige dertien. De bevoegde commissie van het Waals Parlement heeft die hervorming vandaag goedgekeurd. Daarnaast is een voorstel van Ecolo om voor de gemeenteraadsverkiezingen stemrecht in te voeren vanaf 16 jaar weggestemd. PS, MR en cdH menen dat het debat hiervoor nog niet rijp is. 

6 reacties

 • Robin Dewolf

  5 jaar geleden
  raar de kieskring brussel-hoofdstad 1 (gewest) kieskring is ;)
 • RENE LENAERTS

  5 jaar geleden
  Als men nu ook het aantal zetels en mandaten gaat verminderen zijn we op de goede weg; Maar handen af van kinderen; stemrecht vanaf 16 is misbruik van naïviteit.
 • Frank De Rycke

  5 jaar geleden
  Tjah als ze het aan volwassenen niet kunnen verkopen vinden ze van alles uit die natuurvrienden !
 • peter Frederix

  5 jaar geleden
  Normaal dat ze er tegen zijn want als men kan stemmen vanaf 16 jaar dan kan men ook bestraft worden als volwassenen vanaf 16 jaar. Dan kan men niet meer terug vallen op dat 16 jarige niet volwassen zijn (voor stemmen wel en criminelen feiten niet).
 • Piet Corneel

  5 jaar geleden
  Schaf stemplicht af dat zou al een eerste stap zijn!!!!!
 1. Brouwers willen geen minimumprijs voor alcohol, alcoholoog noemt nieuwe maatregelen “totaal ontoereikend”

  Brouwers willen geen minimum­prijs voor alcohol, alcoholoog noemt nieuwe maatrege­len “totaal ontoerei­kend”

  De brouwers scharen zich achter de strijd tegen alcoholmisbruik, maar hebben ook enkele bemerkingen bij het interfederaal alcoholpan dat groen licht kreeg van de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land. Sectororganisatie Belgische Brouwers verzet zich tegen een minimumprijs en zag liever het huidige zelfregulerende kader voor alcoholreclame behouden blijven. Ze betreuren in een persbericht ook een gebrek aan inspraak. Alcoholoog Martin de Duve noemt de maatregelen “totaal ontoereikend”.
 2. “Barones Myriam Ullens (70) van ooit steenrijke Belgische familie doodgeschoten door stiefzoon”

  “Barones Myriam Ullens (70) van ooit steenrijke Belgische familie doodgescho­ten door stiefzoon”

  Myriam Ullens de Schooten Whettnall (70), een bekende Waalse barones, is deze ochtend doodgeschoten voor haar woning in Lasne. Dat melden verschillende Waalse media. De dader zou haar stiefzoon Nicolas (58) zijn. Met hem zou ze al langer in conflict hebben gelegen rond enkele erfeniskwesties. Myriam Ullens behoorde tot een ooit steenrijke familie, met diepe vertakkingen in onder meer de Weight Watchers.
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.