Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Waarom zo'n drastische maatregelen om nieuwe variant coronavirus in te dijken?

De nieuwe variant van het coronavirus die ontdekt werd in Groot-Brittannië, is wel degelijk een stuk besmettelijker. De kans is dan ook groot dat deze mutant zich als een olievlek over de rest van de wereld zal verspreiden. Zullen er meer patiënten in het ziekenhuis terechtkomen? Zullen er meer mensen overlijden? En zullen de vaccins nog werken? Vaccinoloog Geert Leroux-Roels (UGent) legt uit.

12 reacties

 • eddy van dorst

  1 maand geleden
  @Hilde Eykens Zo is het inderdaad het eu gedrocht gaat dit uitbuiten daar ze goed genoeg weten dat er veel landen gaan volgen als de britten na een poos Flink bovenop gaan komen
 • André Van Laethem

  1 maand geleden
  Toch raar dat er in Roemenie al een tijdje sprake is van die variant. Engeland pakt het goed aan . Grenzen dicht. En het zuiden in lockdown. Zo pakte australie het ook aan. Korte pijn maar ze blijven een eiland.
 • Hilde Eykens

  1 maand geleden
  Drastisch? Het komt gewoon nu goed uit voor de EU en niets anders.
 • Ronald Van Beneden

  1 maand geleden
  In de toekomst zullen er mogelijk mutaties optreden door de vaccinaties. Vaccins blokkeren de ziekte bij gevaccineerden maar laten hen wel rondlopen met deze virussen. Het is trouwens niet de bedoeling jou te genezen of het virus uit te roeien. Het virus zoekt nieuwe wegen en bijgevolg zal het gemuteerde virus mogelijk agressiever worden en zwaardere schade toebrengen aan het lichaam. Ondertussen probeerd de regering virologen en pharma dit gegeven te verbergen.
 • Ben Strauven

  1 maand geleden
  Drastisch. Zou gewoon eerste en enige nuttige maatregel bij een pandemie moeten zijn namelijk alle grenzen sluiten
 1. Valt nieuwe coronavariant nog wel buiten te houden? “Fenomeen komt wellicht in heel wat landen voor, maar meeste hebben gewoon geen idee”
  PREMIUM

  Valt nieuwe coronavari­ant nog wel buiten te houden? “Fenomeen komt wellicht in heel wat landen voor, maar meeste hebben gewoon geen idee”

  Lijnvluchten, passagierstreinen en -ferry’s uit het Verenigd Koninkrijk weren: hoe realistisch is het dat we met die noodmaatregel de nieuwe, mogelijk besmettelijkere variant van het coronavirus het land buiten houden? Niet heel realistisch, zo blijkt, want die variant “zit hier al”. Viroloog Steven Van Gucht vindt het ‘onfair’ dat het Verenigd Koninkrijk wordt geviseerd.
 2. OVERZICHT. In deze landen is de nieuwe besmettelijkere variant van het coronavirus al opgedoken

  OVERZICHT. In deze landen is de nieuwe besmette­lij­ke­re variant van het coronavi­rus al opgedoken

  Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, nadat er een nieuwe en besmettelijker variant van het coronavirus werd ontdekt. Maar het lijkt er hoe langer hoe meer op dat het onheil al geschied is en de mutatie zich intussen al buiten het Verenigd Koninkrijk heeft verspreid. Een overzicht van de landen die al melding hebben gemaakt van de nieuwe variant op hun bodem.
 1. Dit woonzorgcentrum krijgt eerste vaccins in Vlaanderen: “We zijn er helemaal klaar voor”

  Dit woonzorg­cen­trum krijgt eerste vaccins in Vlaanderen: “We zijn er helemaal klaar voor”

  Volgende week maandag, op 28 december, zullen de eerste mensen in België gevaccineerd worden in de strijd tegen het coronavirus. Onder meer bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs zullen de eerste vaccins ontvangen, is bevestigd aan VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Volgens Belga krijgen in totaal vier rusthuizen over het hele land maandag het vaccin. Het gaat om drie woonzorgcentra uit de drie gewesten en een uit de Duitstalige Gemeenschap.
 1. Puppy heeft verrassing voor baasje die thuiskomt na lange nachtshift
  Play

  Puppy heeft verrassing voor baasje die thuiskomt na lange nachtshift

 2. Verzamelaars bieden 8.000 euro voor kwarts die op Cookie Monster lijkt
  Play

  Verzame­laars bieden 8.000 euro voor kwarts die op Cookie Monster lijkt